Gyorsítja a böngészést a Google programja

A Google egy olyan – még nem végleges, csupán béta-állapotban lévő – programot tett elérhetővé, mely felgyorsíthatja az internetes honlapok elérését. A Google Web Accelerator futtatásakor a böngésző a cég proxyként működő szerverein keresztül éri el a weboldalakat, ami esetenként önmagában is lerövidítheti a lap betöltődésének idejét, de a szoftver emellett több módszert is alkalmaz a böngészés gyorsítására.

Többek között a felhasználó számítógépén eltárolja a gyakran látogatott honlapokat, és a Google szervereiről csupán az esetleges változásokat tölti le; előre lehívja azokat az oldalakat, melyekre a felhasználó az éppen olvasott lapról eljuthat, valamint tömöríti az eredetileg nem tömörített szájtokat is. A program saját, a böngészőétől független ideiglenes tárat hoz létre a merevlemezen, mely bármikor kiüríthető, és a felhasználók minden oldalnál beállíthatják, hogy kívánnak-e élni a gyorsítási funkcióval.

A szoftver egyelőre kizárólag Windows operációs rendszereken működik, Internet Explorer vagy Firefox használata esetén automatikusan, míg más böngészővel csak kézi konfigurálással indítható el. A fejlesztők közleménye szerint csupán a széles sávú eléréssel rendelkezőknek ígér jelentősebb gyorsulást, modemes kapcsolat mellett nem érdemes telepíteni.

Noha a védett, https protokollt használó honlapokat (ilyenek például a netbankos szolgáltatások) eleve nem gyorsítja a program, sokakat elriaszthat a használatától, hogy az személyes adatokat – e-mail címeket, jelszavakat, cookie-kat – is a Google szerverein keresztül továbbít.

Azóta történt

Előzmények