Tovább híznak a Gmail-postafiókok

A Google április 1-jén – a tesztüzem beindításának első évfordulóján – számolt be arról, hogy megduplázza a Gmail ingyenes levelezőrendszer által a felhasználói e-mailek tárolására biztosított kapacitást, sőt a postafiókok befogadóképességét az elkövetkező hetekben, hónapokban még tovább növeli, amíg csak a technikai lehetőségek engedik. A bejelentés nem áprilisi tréfa volt.

Amint Georges Harik, a szolgáltatás fejlesztéséért felelős vezető az InfoWorldnek elmondta, néhány – igaz, nem jelentős számú – felhasználó már közel jár az eredetileg felajánlott 1 gigabájtos limithez, ezért döntöttek a fiók további bővítése mellett. A rendszer főoldalán egy számláló jelzi, hogy jelenleg mekkora tárkapacitás áll a Gmail-használók rendelkezésére. A folyamatosan növekvő érték hírünk írásának idején megközelítette az 2,1 gigabájtot.

A Google ugyanakkor egyelőre nem tervezi a levélcsatolmányok – jelenleg 10 MB-ban limitált – méretének növelését, ahogy olyan szolgáltatás bevezetése sincs napirenden, amely lehetővé tenné a hatalmas kapacitás virtuális külső merevlemezként való hasznosítását. Igaz, ismeri el a cég, sokan már most is számos állományt küldenek el maguknak e-mailben, hogy saját rendszerük helyett a Google szerverein tárolják azokat.

A tárhelyversenyben most már egyértelmű győztesnek mondható Gmail egyetlen szépséghibája, hogy a rendszer már több mint egy éve csupán tesztüzemben működik, és nem érhető el bárki számára. Csatlakozni csak a már meglévő felhasználóktól kapott vagy a Google főoldalán véletlenszerűen megjelenő meghívók segítségével lehet. A cég meglepő módon hallgat arról, hogy mikor kezdődhet meg a szolgáltatás éles üzeme.

Bizony számít a méret

Amint arról beszámoltunk, a Gmail tesztüzemének puszta bejelentése is komoly hullámokat keltett a piacon. Miután a Google közölte, hogy 1000 MB tárhelyet biztosít ingyenesen minden felhasználója számára, a konkurensek – élen a Yahoo-val és a Hotmaillel – sebtében kibővítették a levelek tárolására elérhető kapacitásukat. Hazánk nagyobb levelezőrendszereit – Freemail, Mailbox, PrímPosta – ugyanakkor nem érte el a tárhelybővítési hullám, e hazai e-mailszolgáltatók nem látták szükségét és értelmét annak, hogy felvegyék a versenyt az internetes multikkal. Nálunk egyedül a Mailpont kínál 1 gigabájt méretű ingyenes postafiókot, a többi szolgáltató ennél gyakran lényegesen kisebb tárhelyet biztosít, noha térítés ellenében – nemzetközi összehasonlításban csupán szerény mértékben – felduzzasztható a fiók.

A Google azért hozta létre a hatalmasnak mondható postafiókokat, hogy a felhasználókat rábírja az elektronikus levelezés webes bonyolítására. Hiszen azáltal, hogy egyetlen levelet sem kell a kukába dobni, csinos kis archívum építhető ki a rendszerben, amely ráadásul lehetőséget ad az üzenetekben és a csatolt állományokban való keresésre. A projektet reklámbevételekből tervezi finanszírozni a Google, ami néhány jogvédő szervezet nemtetszését váltotta ki – a cég ugyanis egy olyan reklámrendszert alkalmaz, amely a levelek szövegét elemezve jelenít meg a tartalomhoz illő(nek vélt) hirdetéseket.

Azóta történt

Előzmények