Letartóztatták a washingtoni kamerahackelés gyanúsítottjait

Jelen pillanatban még nem világos, hogy a támadóknak a pénzszerzésen kívül volt-e egyéb motivációjuk.

A többek között a nemzetbiztonsági fenyegetésekkel és a szervezett bűnözéssel foglalkozó brit kormányzati hatóság, a National Crime Agency (NCA) rendőrei nem sokkal Donald Trump amerikai elnök beiktatása előtt, január 19-én amerikai kérésre Londonban letartóztattak egy nőt és egy férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők felelősek azért, hogy Washingtonban 123, a biztonsági kamerák felvételeit rögzítő készüléket napokra működésképtelenné tettek – tudta meg a brit tabloid, a The Sun.

Az már korábban nyilvánosságra került, hogy Washingtonban január 12. és 15. között a szövetségi hatóságok egy 187 egységből álló biztonságikamera-rendszerében a felvételrögzítőknek (minden rögzítő négy kamera felvételeit ellenőrzi) 70 százalékára ismeretlen támadók zsarolóvírust telepítettek. A szövetségiek határozottan megtagadták a hackerek követelését, hogy fizessenek a rendszer visszaállításáért, így kénytelenek voltak az érintett készülékeket lekapcsolni, majd eltávolították a vírust, és újraindították a rendszert. Közleményük szerint az incidens során adatvesztés nem történt – legalábbis értékes, kockázatot jelentő adatokhoz nem jutottak hozzá a támadók –, és a fertőzés nem érintett egyéb szövetségi informatikai rendszereket sem.

A két gyanúsított egyike egy 50 körüli svéd nő, illetve egy hasonló korú brit férfi. A hatóságok úgy sejtik, hogy az említett támadás csak főpróba volt, a pár az elnöki beiktatás idejére egy újabb akciót tervezett.

Azóta történt

Előzmények