Hálózaton belül ingyenes a UPC-telefon

Szeptember elejétől – Magyarországon elsőként – a UPC Magyarország Kft. a kábelrendszerén telefonszolgáltatást indít. Egyelőre Budapest tíz kerületében érhető el a "kábeltelefon", így körülbelül 300 ezer háztartás élhet vele. Európában már több országban működik hasonló rendszer, így például Olaszországban, Nagy-Britanniában, Finnországban és Norvégiában, de a szomszédos Ausztriában is lehet már így telefonálni – mondta Joe Zuravle, a társaság vezérigazgatója.

Magyarországon a rendszer voltaképpen internet alapú (VoIP) rendszeren működik. A UPC saját rendszerén belül alkalmazza szolgáltatását, vagyis saját világhálóján keresztül kínálja, amely nagyobb biztonságot eredményez, mint a többi VoIP rendszer. A cég a tarifacsomagját úgy alakította ki, hogy a hagyományos telefonszolgáltató díjainál kedvezőbb legyen. Így a havi előfizetési díj maximum 2500 forint, ha a felhasználó csak a UPC telefonját kívánja használni. Más szolgáltatásokkal együtt, így például a kábel- vagy internet-hozzáférési csomagban a havi előfizetési díj csak 1250 forint lesz. A hálózaton belül a telefonálás ingyenes. Hálózaton kívül helyi hívásnál csúcsidőben 8,88 forintba, csúcsidőn kívül 4,44 forintba kerül. A belföldi távolsági hívások csúcsidőben percenként 18 forintba, csúcsidőn kívül 9,9 forintba kerülnek. Mobilhálózatba pedig csúcsidőben 68,75 forintért, csúcsidőn kívül pedig 47,50 forintért lehet telefonálni. Átlagosan 15 százalékos megtakarítással számolhat a UPC-előfizető.

Még nem dőlt el, hogy jövőre az ország, illetve a főváros mely részein vezetik be ezt a rendszert, a társaság most készíti az erre vonatkozó terveket. A hagyományosan kábeltévé-szolgáltatásáról ismert UPC egyelőre azokon a területeken tudja kínálni telefonszolgáltatását, ahol internethálózatot működtet.

Azóta történt

Előzmények