Befékezi Kína chipgyártását Hollandia

Részben megvont egy exportlicencet a holland kormány az USA kérésére, így az ASML egyes chipgyártó eszközöket már nem szállíthat Kínának.

A holland kormány részben megvont egy exportlicencet, így az ASML egyes chipgyártó gépeket már nem szállíthat többé Kínának. Az ASML szerint az USA kormányának nyomására döntött így a holland vezetés, szakemberek szerint így befékezhetik Kína saját chipgyártását.

A szóban forgó exportlicencekre tavaly szeptember óta volt szükség, szintén amerikai nyomásra. Most tisztázták a helyzetet, így egyes fejlett eszközök sem adhatóak el többé Kínának. Konkrétumokat nem közölnek, nem tudni mennyi gép érintett. Az ASML szerint a 2023-as bevételeikre mindez nincs hatással.

Az utóbbi években Tajvan és Dél-Korea után Kína az ASML harmadik legnagyobb piaca, de a tavalyi harmadik negyedévben a legnagyobb volt, az eladások 46 százalékát generálta.

Kína kritizálta a holland döntést, szerintük védeni kellene a két ország és a cégek közös érdekeit, és fenntartani a nemzetközi ellátási lánc stabilitását.

A hollandok annyit közöltek, hogy az exportlicenceket egyenként ellenőrzik, nemzetbiztonsági pontok mentén.

Elemzők szerint mivel Kína az ASML két legfejlettebb gépéhez sem fér hozzá Hollandián keresztül, így alternatív megoldásokkal kell hasonló eszközöket szerezzenek vagy szembenézzenek a helyzet hatásaival, más utakat választva.

Kínában az egyetlen ismert cég, amely hasonló gépeket gyárt, a Shanghai Micro Electronics Equipment. Ez állítólag most a 28 nm-es technológiánál tarthat. Az USA korlátozásai óta Kína sokat fektet az önfenntartó félvezetőipar fejlesztésébe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASML

Azóta történt

Előzmények