Malajziába viszik a top chipeket a kínai cégek

A félvezetőiparban egyre több kínai cég viszi a felsőkategóriás chipeket összeszerelésre Malajziába.

A jelentések szerint egyre több kínai félvezetőipari cég él azzal a gyakorlattal, hogy malajziai cégeket bíz meg a felsőkategóriás chipek összeszerelésével. Ez részben válasz arra az eshetőségre, ha az USA tovább bővíti a szankciókat a kínai chipiparral szemben, állítják a jól értesült források.

Állítólag első körben GPU-kat visznek Malajziába, de csupán összeszerelésről van szó, így nem szegik meg az USA korlátozásit, továbbá nem is gyártanak ostyákat.

Neveket nem említettek, de állítólag már több cég megállapodott.

Az USA a csúcskategóriás chipek mellett a chipgyártó eszközöket is igyekszik elzárni Kínától a korlátozásokkal, attól tartva, hogy AI-áttörésekhez vagy katonai felhasználáshoz vezetne azok alkalmazása.

Elemzők szerint a szankciókkal párhuzamos AI-keresletrobbanás miatt a kisebb kínai cégek nem jutnak megfelelő, fejlett technológiákhoz a hazai piacukon. Miközben újabb szakcióktól tartanak, a kínai chiptervező cégek szerint Malajzia azért jó partner, mert Kínával jó a kapcsolata, viszonylag olcsó, tapasztalt a munkaerő, vannak felszerelések – állítják azok a bizonyos források. Mondják még azt is, hogy a kínai cégeket ezek a lehetőségek azért is érdeklik, mert így könnyebb lehet a termékeiket Kínán kívül eladni.

A Reuters a jelentésében alaposan részletezi, hogy milyen irányban zajlanak a terjeszkedések, tartanak-e amerikai haragtól az érintettek.

Azóta történt

Előzmények