Valósággá vált a megérinthető hologram

A Tokiói Egyetem kutatói a New Orleansban augusztus 3. és 7. között megrendezett SIGGRAPH 2009 informatikai grafikai szakkiállításon demonstrálták élőben saját fejlesztésüket, a puszta kézzel tapintható hologramokat: az új technológia – korábban elképzelhetetlen módon – lehetőséget nyújt arra, hogy a térben lebegő hologramokat ne csupán lássuk, hanem bőrünkkel érezhessük is.

Az Airborne Ultrasound Tactile Display névre keresztelt rendszer támogatásával működő hologramvetítő berendezés egy ultrahangokkal kapcsolatos akusztikus jelenség kihasználásával kelt a tapintáshoz hasonló érzetet a felhasználó kezein. A végtagok helyzetének nyomon követésével a tudósok nem sokat bajlódtak – két Nintendo Wiimote elegendőnek bizonyult a feladathoz. A kutatók magyarázata szerint az eljárás nem követel meg közvetlen érintkezést, e módon nem csökkenti a hologram képminőségét sem.

A japán szakemberek abban reménykednek, hogy a technológia rövidesen felüti a fejét a játékiparban és a háromdimenziós tervezőalkalmazásokban is.

Azóta történt

Előzmények