Telefonos dugó-előrejelző szoftvert tesztel az IBM

Az IBM munkatársai San Franciscóban és a Szilícium-völgy környékén öt hónapja elkezdték egy olyan, okostelefonokra szánt szoftver tesztjét, melyet arra terveztek, hogy az autósokat valós időben figyelmeztesse a forgalmi dugókra, és így segítse őket az útvonaltervezésben – jelentette a cég közleményére hivatkozva AFP hírügynökség.

Azok, akik részt vesznek a tesztben, vállalták, hogy telefonjuk automatikusan adatokat közvetít arról, hogy mikor hol tartózkodnak éppen – közölte a Smarter Traveler nevű projekt vezetője, John Day. A begyűjtött adatokat elemzik, majd igyekeznek megjósolni a várható forgalmi változásokat, helyzeteket, s ehhez az illető utazási szokásait is figyelembe veszik, vagyis azt is adatként kezelik, ha valaki naponta egy bizonyos időben ingázik. A Berkeley Egyetemmel közösen fejlesztett technológia képes bizonyos mértékig a tanulásra is, és így igyekszik az előrejelzéseket folyamatosan pontosítani.

Ha a kaliforniai kísérlet eredményesnek bizonyul, akkor az IBM a további fejlesztések után szeretne megoldásával a globális piacra is kilépni – közölte a cég szóvivője.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények