Az IBM Watson egyik fejlesztője kapta az idei Turing-díjat


Leslie Valiant

A Harvard Egyetem brit professzora, Leslie Valiant kapta meg idén a számítástechnika legrangosabb elismerését, a 250 ezer dollárral járó Turing-díjat, jelentette be ma az odaítélésért felelős rangos informatikai szövetség, az Association for Computing Machinery (ACM).

A szakmában 30 éve jegyzett, 62 éves Valiant a Harvard műszaki és alkalmazott tudományok karán tanít, fő kutatási területe a számítógépek „tanulási” folyamata, az intelligens programok matematikai megalapozása. Részt vett az IBM nagy visszhangot kiváltott projektjében, amikor a cég Watson szuperszámítógépe kiválóan szerepelt a „Jeopardy!” nevű (nálunk annak idején Mindent vagy semmit! címen sugárzott) televíziós vetélkedőben.

A bírálóbizottság szerint Valiant kiváló eredményeket mutatott fel a mesterséges intelligencia fejlesztésével, a természetes nyelvek feldolgozásával, a kézírás felismerésével és számítógépes optikai azonosítással kapcsolatban, emellett nagy jelentőségű modelleket készített az úgynevezett „párhuzamos számítások” (parallel computing), az egy időben több szálon futtatott adatfeldolgozás számára is. Az informatikai szövetség elnöke szerint a tudós munkája alapvetőnek és inspiratívnak számít abban tekintetben is, hogy segíti az agy működésének megértését.

Az ünnepélyes díjátadóra június negyedikén kerül sor a kaliforniai San Joséban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

  • Telefonos dugó-előrejelző szoftvert tesztel az IBM

    A próbaüzem már közel fél éve folyik Kaliforniában.

  • Meghalt John McCarthy, a mesterséges intelligencia úttörője

    Az amerikai matematikus nemcsak az MI-kutatás kulcsfigurája volt, de jó néhány újítást köszönhet neki az informatika is.

  • 1927. augusztus 9.

    Egy New York-i zsidó család gyermekeként megszületett Marvin Minsky, az MIT mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozó AI-laborjának egyik alapítója. Az 1969-ben Turing-díjat kapott, kivételesen széles látókörű, kiemelkedő tudományos munkásságot felmutató kutató az 1950-es évektől kezdve roppant sok muníciót adott a számítástechnika AI-fejlesztéseinek.

Előzmények