Igennel szavazott a közösség a házibarkács robotra

A QuadBot kampányán 4 nap alatt összejött elég pénz a megvalósításra. A tervezéstől az összeszerelésen át a programozásig mindent a támogatókra bíznak, de segítenek.

Az EngiMake koncepciója, hogy tanulni legkönnyebben a gyakorlatban lehet. Kickstarter kampányuk középpontjában a QuadBot, egy oktatási robot áll, ami leginkább egy négylábú rákhoz hasonlít.


[+]

A projekt lényege, hogy a támogatók a pénzükért nem készterméket, hanem alkatrészeket és tudást kapnak, amiből felépíthetik, programozhatják saját példányukat. Alapvetően kétféle csomag közül választhatnak az érdeklődők: a Maker Kit 135 angol fontért (early bird - 123 font) tartalmazza az oktatási anyagok mellett az alaplapot, 12 szervo motort, a csavarokat, anyákat, egy USB Micro-B kábelt, illetve egy csillagfejű csavarhúzót. A pakk azoknak jó, akik hozzáférnek valamilyen 3D nyomtatóhoz, a testrészeket ugyanis maguknak kell kinyomtatni a mellékelt 3D modellek alapján, vagy azokat áttervezve. Az EngiMake nyílt forráskódú elemeket alkotott.

A Full Kit a fentieken túl a testrészeket is tartalmazza, viszont lényegesen többe is kerül, 199 fonttal kell támogatni érte a projektet. Ha a Bluetooth modult is szeretné valaki a Kickstarteren keresztül megszerezni, akkor 219 fontot (early bird - 205 font) kell leszurkolnia, cserébe 2017 áprilisán vezeték nélkül is vezérelheti a robotját. A QuadBot lelkét Arduino vezérlés adja, ami bővíthetőséget jelent. A csapat szoftveresen és az alkatrészek tekintetében is nyílt forráskódot választott, szabadon módosíthatók tehát az elemek és a program is.

A november közepén indult közösségi finanszírozás rendkívül sikeres, 4 nap alatt sikerült elérni a célként kitűzött 12,5 ezer fontot, a január 9-én záródó kampányba idáig 24 718 fontot tettek a támogatók. A projekt bizonyos szempontból nagyon hasonlít a magyar Codie ötletére, ám jelen esetben nem csak a robot programozását, hanem összeszerelését és a 3D tervezés, nyomtatás rejtelmeit is lehet tanulni vele, illetve a szabadplatformos bővíthetőség révén nagyobb kreativitást enged a felhasználóknak.

Azóta történt

Előzmények