Indiai világrekord: 104 műhold állt pályára egy indítással

96 egységet az USA megbízásából küldtek az űrbe, összesen hét ország műholdjait szállította a PSLV.

Megdöntötte a 37 műholdas világrekordot India: egészen pontosan 104 eszközt juttatott az űrbe egyetlen indítás keretében az Indiai Űrkutatási Szervezet, az ISRO (Indian Space Research Organization). Az elképesztő mennyiségű űreszköz mindegyikét sikeresen Föld körüli pályára is állította a Polar Satellite Launch Vehicle, az indiai fejlesztésű négy fokozatú hordozórakéta.

A műholdak zömét, 96 darabot az Amerikai Egyesült Államok megbízásából vittek az űrbe, ebből 88 a Föld feltérképezésére indított startup, a Planet Labs tulajdona. Ezeken felül Kazahsztán, Hollandia, Svájc, Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és természetesen India saját szatellitjei utaztak a rakodótérben. Az ISRO közleményében azt írja, ezzel a sikeres küldetéssel összesen 180 műholdat állítottak pályára megbízásos alapon.

A videón látható az indítás, a fokozatok leválása és a műholdak kibocsátása is. Érdekesség, hogy a legnagyobb eszköz a szintén indiai fejlesztésű térképészeti műhold (Cartosat-2), ami valamivel több mint 700 kg, a maradék 103 műhold pedig összesen nem nyom ennyit, közös tömegük 660 kg.

Azóta történt

Előzmények