Válaszolt az „elveszett” műhold

Két éve műszaki hiba okozta a kapcsolat megszakadását, de most újra esély kínálkozik a korrekcióra.

A NASA tegnap jelentette be, hogy közel két év után sikerült helyreállítani a kapcsolatot egy kutatóműholdjukkal, a Napról információkat küldő STEREO-B-vel.

STEREO
[+]

A kapcsolat 2014 október 1-jén szakadt meg, az űrkutatási hivatal szakértői azóta próbálkoztak újra elérni a műholdat, és végül tegnapelőtt az űrmissziók eszközeivel való kommunikációt végző Deep Space Network antennáival sikerült jelet fogniuk a STEREO-B-ről.

STEREO
[+]

Ez a műhold az egyike a napkutatási projektben (Solar Terrestrial Relations Observatory - STEREO) használt két eszköznek (STEREO-Ahead, ill. STEREO-Behind). Mindkettőt 2006-ban állították pályára, és eredetileg kétéves missziót terveztek, ám a műholdak a vártnál sokkal jobban bírták a terhelést. 2014-re azonban a pályájuk már olyan helyre vezette őket, hogy a Nap a Föld és közéjük került, a Nap által kibocsátott sugárzás interferenciát okozott, így a kapcsolat több mint három hónapra megszakadt.

A következő ilyen helyzet kezelése érdekében a kutatók kialakítottak egy megoldást, egy „reset” gombot, mely 72 óra rádiócsend után aktiválódik, hogy újrabootolással helyreállítsa a kommunikációs csatornát. Mielőtt a következő, több hónapos szünetet előidéző együttállás bekövetkezett volna, a NASA szakemberei lefuttattak egy tesztet, a Földről indították újra a kommunikációs rendszereket. Ez az A műhold esetében sikeres volt, a B-nél azonban nem. A hiba okáról úgy vélekednek a kutatók, hogy ez a műhold rossz adatokat küldött a saját rendszerébe a forgási sebességéről, így a szerkezet elkezdett pörögni. Ez viszont a folyamatos energiaellátást szakaszokra tördelte, ami lehetetlenné tette, hogy a jeladóját bekapcsolja.

Ezek után le is mondtak a kapcsolat felvételéről, ám most váratlanul újra kaptak jeleket, és így, az eszköz pozíciójának ismeretében lehetőség nyílik arra, hogy kialakítsanak egy helyreállítási tervet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények