Indiai Windows: csökkentett érték csökkentett árral

A Microsoft most egy olyan óriási piacra kopogtat be, ahol tételezzük fel, hogy az emberek tíz százaléka vásárol majd új számítógépet, ez pedig 100 millió operációs rendszert igényel. Tegyük rögtön hozzá, hogy ez a szinte hihetetlen mennyiség akár valós mennyiség is lehet, ugyanis Indiában – mert erről az 1 milliárdos országról van szó – ezer emberből még csak tizenkettőnek van komputere.

A Microsoft Indiában most kereskedelmi forgalomba hozott egy olyan speciális Windows XP operációs rendszert, amelyből több funkciót is kivett a gyártó, így a lebutított kiadást már olcsóbban tudja kínálni az ázsiai kontinensen – adta hírül a kínai XINHUA Online. Szerdai bejelentés még, hogy készül még egy hasonló „lájtos” orosz kiadás is várhatóan jövő évi megjelenéssel, és még öt olyan ország lesz, ahol a Windows XP Starter Edition piacra kerül a kezdő felhasználóknak ajánlva. A szűkítés azt jelenti, hogy egyszerre csupán három alkalmazás futhat, és programonként maximum három ablak engedélyezett. A grafikus felület legfeljebb 800x600 pixeles felbontást támogat, és sem otthoni helyi hálózat, sem többfelhasználós környezet nem hozható létre a rendszerrel.


Forrás: XINHUA Online

 

A Starter Edition csak új számítógép vásárlásával lesz elérhető, a Microsoft reményei szerint ezek a gépek nem haladják majd meg a 300 dolláros árszintet. A hindi nyelvű operációs szoftvert 36 dollárért értékesítik, ami kevesebb, mint a fele az indiai Home Edition 85 dolláros árának. A tervek között az is szerepel, hogy még 14 helyi nyelvre lefordítják majd a Starter Editiont.

Rajeev Kaul a Microsoft indiai vezetője szerint céljuk minél több embert rávenni új komputer vásárlására, mivel Indiában nagyon kevés még a számítógép, ami a jövőre nézve jelentős piacbővüléssel kecsegtet. A szakértők úgy ítélik meg ezt a koncepciót, mint amely megpróbálja letörni a jelentős szoftverkalózkodást és egyben versenykihívás a nyílt forrású olcsó vagy ingyenes Linuxnak.

Azóta történt

Előzmények