Olcsó PC-kkel támad az AMD

Az Advanced Micro Devices hatalmas piacok meghódítására tör legújabb, a fejlődő országok igényeihez igazított számítógépével. A chipgyártó vállalat a jövő héten mutatja be 249 dolláros ún. Personal Internet Communicator (PIC) hardverét, egy olyan belépő szintű PC-t, mellyel a legalapvetőbb számítógépes funkciók azok számára is elérhetővé válnak, akik másként nem jutnának internet-hozzáféréshez.

A projekt része az AMD 50x15 elnevezésű kezdeményezésének, melynek ambiciózus célja, hogy a világ népességének 50 százalékához eljuttassa a világhálót 2015-ig. A sunnyvale-i vállalat adatai szerint ma csupán az emberek 10 százaléka fér hozzá az információs sztrádához, aminek elsősorban a gyenge számítógép-ellátottság az oka.

Az AMD becslései szerint azoknak a háztartásoknak a száma, melyek nem engedhetik meg maguknak PC vásárlását, világszerte meghaladja a 200 milliót. Ezek a potenciális felhasználók mindaddig nem is gondolnak számítógépvásárlásra, amíg egy igazán olcsó alternatívát nem kínálnak számukra – állítja a vállalat. A tervek szerint a PIC-eket – elsősorban az olyan, jelentős piaci potenciállal rendelkező országokban, mint India, Kína vagy Oroszország – a helyi távközlési és internetszolgáltatók árusítanák, saját névvel ellátva és a helyi igényekhez szabott beállításokkal.

Az egyedi Windows operációs rendszert futtató számítógépekben az AMD Geode GX500-as processzora mellett 128 MB memória és egy 10 GB-os merevlemez található. A 249 dolláros árban nincs benne a monitor.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények