Kiállítás a számítógépes játék kultuszáról

A számítógépes játékok nemzedékformáló kultuszát mutatja be a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása. A tárlat megidézi a videojátékok sajátos atmoszféráját és hatásukat a mai vizuális kultúrára, mellyel a fiatal iparművészek szemléletére is hatott, illetve vázlatos módon ismerteti a számítógépes játékok történetét.

A számítógépes játék történetéből kiemelkedő személyi számítógépek, konzolok, perifériák és kazetták is láthatóak a kiállításon. Ritkán hozzáférhető érdekesség például a Kovács Mihály piarista szerzetes és gimnazista diákja, Woynarovich Ferenc által tervezett Mikromat építőkészlet, amely már a 60-as évek végén elhozta a kibernetikai játék élményét az otthonokba, illetve a világ egyik első otthoni számítógépe, a Commodore PET. Olyan különleges videojátékok is megtekinthetők, mint a Vectrex, mely egy vektorgrafikus kijelzővel egybeépítve jelent meg, s olyan hatást tett, mintha egy miniatűr játékautomata lenne. A látogatók az 1985-ös év világsikerét, Nintendo NES-t és annak mai leszármazottját, a Wiit ki is próbálhatják.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállítása augusztus 30-tól Szolnokon, a Damjanich János Múzeumban, majd október végétől 2011 végéig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében mutatkozik be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága invitálására.

Azóta történt

  • Az áttetsző paneleké lehet a jövő

    Az FDP International 2011 kiálításon látottak szerint több gyártó is ebbe az irányba mozdult el.

  • A Néphadsereget is kiszolgálta a C64-es

    Harmincadik születésnapját ünnepli januárban a Commodore 64, amely a nyolcvanas évek Magyarországának meghatározó gépe volt.

  • 2004. december 29.

    A holland Tulip Computers megegyezik a Yeahronimo Media Venturesszel, hogy 32,7 millió dollárért eladják nekik az 1997-ben megszerzett Commodore Internationalt.

Előzmények