Ingyenes szövegszerkesztő a Microsofttól?

A Microsoft – hogy megelőzze a Google előretörését ezen a ma még gyerekcipőben járó piacon – felpakolná az internetre és ingyenesen hozzáférhetővé tenné szövegszerkesztője és táblázatkezelője alapváltozatát – írja a Reuters. Szakértők szerint mielőtt a szoftvervállalat elszánja magát erre a lépésre, alaposan fel kell mérnie, hogy mennyire veszélyeztetheti ez a hirdetésekből finanszírozott üzleti modell az Office-eladásokat.

A Microsoft – bár a Windows Live és Office Live kezdeményezései révén elindult ezen az úton – ezidáig vonakodott szoftvereit a világhálón is elérhetővé tenni. Most azonban felmerült a Microsoft Works – szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, határidőnaplót és e-mail klienst tartalmazó – irodai alapcsomag internetre költöztetése. Alan Yates, a vállalat irodai szoftverekkel kapcsolatos stratégiájának felelőse a hírügynökségnek elmondta, hogy több lehetőséget is mérlegelnek az alapvető funkciókat igénylő felhasználók megnyerésére. „Gondolkodunk azon is, hogy miként hasznosíthatnánk a terjesztés új formáit és az olyan új üzleti modelleket, mint a hirdetéses és más finanszírozási módok” – fogalmazott.

Ma az Office- és Windows-eladásokból befolyó összegek adják a Microsoft 44 milliárd dolláros árbevételének oroszlánrészét. Az ingyenes vagy esetleg előfizetéses rendszerben elérhető online szövegszerkesztő és táblázatkezelő azonban beleszólhat az önálló irodai csomag forgalmába. (Az Office 2007 jövő év eleji megjelenésétől a kereslet ismételt felfutását várja a vállalat.) Elemzők szerint ugyanis nem csupán az otthoni felhasználók, de számos kis- és középvállalkozás számára is bőven elég az a funkcionalitás, amely a Worksben kínált szoftverek sajátja.

A Google a múlt hónapban indította el ingyenesen használható, webes szoftverplatformját, amelyben e-mail, határidőnapló, honlapépítő és internettelefon-kliens található. Az internetvállalat azonban már akkor nyilvánvalóvá tette, hogy ez csupán a kezdet: az alkalmazások köre hamarosan szövegszerkesztővel és táblázatkezelővel bővülhet. Ehhez minden feltétel adott, hiszen a Google márciusban megvásárolta a Writely online szövegszerkesztőt, és június óta a nyilvánosság bevonásával teszteli internetes Excel-klónját.

Azóta történt

Előzmények