Gyorsabb Atom processzort mutatott be az Intel

Új, netbookokba szánt Atom processzort dobott piacra ma az Intel. Az N470 típusjelű, egymagos chip a január végén bejelentett, Pineview-M kódnevű családba tartozik, és az elődjétől csupán a működési frekvenciájában különbözik, mely e kategóriában eddig a legmagasabb, 1,83 GHz. A vállalat óvatos megfogalmazása szerint a nagyobb órajel „gördülékenyebb” működést biztosít majd internetezés és az egyszerűbb alkalmazások futtatása során, de látványos gyorsulásra azért vélhetően nem számíthatunk.

Az új generációs Atom processzor a grafikus magot és a DDR2-667 memóriavezérlőt is integrálva tartalmazza, támogatja a Hyper-Threading technológiát és 512 KB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. E megoldás előnye, hogy a grafikus mag és a memóriavezérlő integrálásával a platform három helyett két chipet használ csak, aminek köszönhetően a helyigénye és a fogyasztása is alacsonyabb, mint a korábbi, háromchipes megoldásoké. Amint azt korábban megírtuk: a CPU-val egybetokozott GPU, az Intel GMA 3150 továbbra sem támogatja a HD-videók és a Flash tartalmak lejátszását, a PC-gyártóknak harmadik féltől származó gyorsítóchipet kell alkalmazni e feladatok ellátására.

Az Intel bejelentése szerint az N470-re épülő netbookok az elkövetkező hónapokban kerülnek piacra, a gyártók a chippel színesíteni tudják majd kínálatukat e termékkategóriában. Az Atom processzorok főbb tulajdonságait listázó weboldalon egyelőre nem szerepel az új termék, így hírünk megjelenésekor még nem tudni, hogy a fogyasztása mennyivel magasabb, mint 1,66 GHz-en futó elődjéé (5,5 W).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények