Gigaüzlet: az Intel felvásárolja a Mobileye-t

Az autonóm autókhoz szükséges technológiákra nagy hangsúlyt fektető vállalat az egyik legígéretesebb kutatóbázist szerezte meg.

Délelőtt még csak a pletykák jelentek meg a lapokban, főképp az izraeli Haaretz tőzsdét is befolyásoló tudósítása alapján, de pár órával később megérkezett a hivatalos megerősítés is: az Intel több mint 15 milliárd dollárért felvásárolja a jeruzsálemi központú Mobileye vállalkozást, mely autonóm járművek számára fejleszt rendszereket, és amelyet a legtöbben úgy ismerhetnek, hogy ők dolgozták ki a Tesla számára az Autopilot vezetéssegítőt, és ezt a technológiát a Tesla a Model S autókban 2015 óta alkalmazza. Az első híradások után a Mobileye részvényárfolyama a tőzsdei nyitás előtti becslésben mintegy 30 százalékot ugrott.

Mobileye
[+]

Az Intel vezérigazgatója, Brian Krzanich a hivatalos közleményben kiemelte, hogy meglátásuk szerint ebben a szegmensben a Mobileye technológiája a legígéretesebb, így az együttműködés a felhőalapú autóipari technológiákban jobb minőségű, ám sokkal olcsóbb megoldásokat biztosíthat a gyártók számára.

A két vállalat közös munkája nem most kezdődött, pl. tavaly jelentették be, hogy az Intel, a BMW és a Mobileye együtt dolgoznak az autonóm vezetési rendszerek kifejlesztésén.

A Mobileye-t 1999-ben alapította Amnon Shashua, illetve egy tudós, Ziv Aviram, a jelenlegi vezérigazgató. A vállalat alaptevékenysége alapvetően az autonóm autókra irányul, de kutatási értelemben ennél szélesebb körű: a gépi tanulással, mesterséges intelligenciával, adatelemzéssel, helymeghatározó és térképező rendszerekkel foglalkoznak.

Az egyesülés után az Intel nagy önállóságot ad a felvásárolt vállalatnak, az Intel hasonló kutatóegysége és a Mobileye közös bázison dolgoznak majd Izraelben Ziv Aviram irányítása alatt, aki csak a legfelső vezetésnek tartozik majd jelentési kötelezettséggel.

Azóta történt

  • Visszatér a McAfee

    Az Intel Security termékek mostantól McAfee néven, önálló cégben fejlesztve jelennek meg. A híres márka hat év után újra a piacon.

  • Lelőtte szokásos évi fejlesztői konferenciáját az Intel

    Az Intel Developer Forum már nem szolgálja ki megfelelően az igényeket, a vállalat az utóbbi években irányt váltott, ehhez pedig más típusú események kellenek.

Előzmények

  • Bagóért kelt el a Pebble

    740 millió dolláros ajánlatot utasítottak vissza, hogy végül a konkurencia ajánlatát kényszerűségből elfogadva meneküljenek az adósságok elől. Nyilvános a felvásárlási ár.

  • Ebből lesz valami: BMW, Intel, Mobileye

    A hármas szövetség olyan szaktudást, tapasztalatot, tőkét koncentrál, hogy az lenne a meglepetés, ha nem járnának sikerrel.