Interaktív alkalmazáscsempék kerülhetnek a Windowsba

A Start menüt leszámítva a Windows 8.1 mára nagyjából mindent tartalmaz, amit az operációs megjelenésekor a desktop nézethez szokott, valamint a számítógép irányítására továbbra is egeret és billentyűzetet használók hiányoltak. A Modern (korábban Metro) Start képernyőhöz azonban alig nyúltak hozzá, az eddigi változtatások inkább kozmetikai, mintsem funkcionális jellegűek voltak. A hétvégén felkerült néhány videó a hivatalos Microsoft Research oldalra, ami néhány Modern UI-s fejlesztést mutatott be, de ezeket valamiért nagyon gyorsan el is tüntették. Szerencsére néhány szemfüles blogger még időben lementette ezeket a videókat, így – ha a Microsoft nem tesz lépéseket ezek eltávolításáért – még mindig megnézhetjük, milyen fejlesztéseket kaphatnak a csempék.

A legfontosabb újításnak az tűnik, hogy egy-egy alkalmazás a Modern csempéjét sokkal többre is használhatja majd, mint eddig. A videóban a számológépnél jóval érdekesebb a levelező alkalmazás, ami a csempét egy új nézetként használja, és így már a Start képernyőn belenézhetünk a postafiókunkba. Az éppen aktív médialejátszó kezeléséhez szintén nem kell belépni az alkalmazásba, elég a csempén rákattintani vagy megérinteni a vezérlőgombokra. Ez az irány logikus és nagyszerű továbbfejlesztése lenne az eredeti Metro koncepciónak, ami már akkor is az élő csempékkel próbált kitűnni a többi (mobil) operációs rendszer hagyományos ikonos felülete közül. Nem mindegy azonban, hogy a csempék csak némi információt jelenítenek meg, vagy gyakorlatilag az alkalmazás egy önálló felületének, nézetének számítanak, valódi funkcionalitással. Ez olyasmi, mintha a hagyományos dekstop multitaskingot próbálnák átültetni a Modern felületre, és ezek a korai bemutatók egészen biztatóak.

A Build konferencián bejelentett univerzális fejlesztői modell jegyében a fejlesztők egy alkalmazás telefonra optimalizált nézetét tableten vagy érintőképernyős számítógépen egy az egyben használhatnák interaktív csempeként is. Sőt, a videóban egy olyan funkció is látható, amikor egy alkalmazás interaktív csempéje és teljes képernyős nézete között lehet dolgozni, de erről elég szűkszavúan beszél a névtelen prezentőr.

Hogy ezek az újdonságok mikor kerülhetnek be a Windowsba, nem tudni. Könnyen lehet, hogy ezeket nem is a 8.1-ben fogjuk látni, ugyanis a videón beszélő fejlesztő (?) végig Windows Nextet emleget.

Előzmények

  • 200 millión túl a Windows 8

    Bár az értékesítés üteme a kezdeti lendület után jelentősen lassult, a Windows 7 pedig nagyságrendekkel jobban teljesített, ez a szám nem tartalmazza a vállalatok által vásárolt mennyiségi licenceket.