Újdonságokkal érkezik az IE 8 publikus tesztváltozata

Ha minden jól megy, e hónapban elkészül az Internet Explorer böngésző 8-as verziójának második, ezúttal a nagyközönségnek szánt béta-verziója. A márciusban kiadott első béta ugyanis elsősorban a webfejlesztőknek készült, nem titkoltan azzal a céllal, hogy hozzászoktassa őket egy webes szabványokat követő Microsoft-böngésző gondolatához.

Az újabb tesztverzióba számos olyan újdonság került bele, amely javítja a szoftver megbízhatóságát – derül ki a szoftvercég hivatalos IE-blogjából. Egyebek mellett tovább csiszolgatták a fejlesztők által Loosely-Coupled IE (LCIE) néven emlegetett új architekturális felépítést, amely leválasztja egymásról az ablakokat és a tabokat. A program az egyes füleket igyekszik önálló processzként futtatni, hogy az esetleges hibák ne az egész böngészőt, csak az egyes tabokat tudják megbénítani. A Microsoft adatai szerint a felhasználók átlagosan legfeljebb három fület nyitnak meg, ezért a második béta alapértelmezés szerint három folyamat indítására készül fel, de a hardver teljesítményétől függően indíthat többet is. Ideális esetben minden tab külön processzként fut, ilyenkor a weboldalak teljesen izolálva vannak egymástól.

Okosabb lett az automatikus helyreállítás is. Ez a funkció – amely a rivális Firefoxban már a 2-es verzió óta megtalálható – a program lefagyását követő újraindításnál visszaállítja a lefagyást megelőző állapotot. Az LCIE-nek köszönhetően ez az Internet Explorerben tabonként működik, ráadásul úgy, hogy a csupán ideiglenesen megőrzött session cookie-kat és a begépelt szövegeket (e-mailek, fórumhozzászólások stb.) is visszatölti.

A Microsoft az Internet Explorer 8 második bétáját szeretné nagyobb közönség bevonásával tesztelni. Korábban csak a béta-programba regisztrált tesztelők küldhettek visszajelzéseket a hibákról, mostantól viszont olyanok jelentkezését is várják, akik nem tagjai a Microsoft Connect hálózatnak. (A jelentkezés mikéntjéről a böngésző hivatalos blogjában lehet olvasni, angol nyelven.)

Azóta történt

Előzmények