A szingapúri közalkalmazottnak nem kell internet?

A biztonság fontosabb, mint a kényelem: radikális intézkedés a kormányzati munkavállalóktól elvenni a netet, de ha nem tudnak vigyázni magukra, kénytelenek.

Kemény lépésre szánta el magát Szingapúr vezetése: jövő év májusától az összes, a közalkalmazottak által használt számítógépen le fogják tiltani az internethez való hozzáférést. A The Straits Times beszámolója szerint ez a blokkolás több mint százezer számítógépet érint a közszférában. Az állami hatóság (Infocomm Development Authority – IDA) szóvivője közölte, hogy a kormány időről időre felülvizsgálja az IT-szabályokat a hivatalokban, és ezzel a lépéssel az a céljuk, hogy biztonságosabbá tegyék a hálózatukat.

Az érintett hivatalokat már értesítették a tervről, és az IDA megkezdte a blokkolás módszertanának kidolgozását. Fontos megjegyezni, hogy a közalkalmazottak továbbra is internetezhetnek – de csak a saját eszközeikkel, saját hozzáféréssel, a kormányzati hálózathoz és az elektronikus levelezési rendszerhez ezekkel nem kapcsolódhatnak hozzá.

Az a lehetőség is megmarad, hogy a munkahelyi e-maileket átküldhetik személyes fiókjaikba, illetve a munkahelyeken felállítanak majd elkülönített számítógépeket azok számára, akiknek a munkájukhoz feltétlenül szükség van kifelé irányuló internetkapcsolatra.

Az ilyen típusú tiltás egyébként igen ritka, de nem példa nélküli. Jellemzően azoknál a vállalatoknál, ahol kiemelt fontosságú a biztonság (a pénzintézetek, a távközlési cégek, stb) – a legelterjedtebb gyakorlat szerint inkább szűrést alkalmaznak.

Azóta történt

Előzmények