Az IRIS 9000 kiegészítővel életre kel az iPhone-os Siri

Az iPhone 4S egyik legfontosabb újítása a Siri nevű beszédfelismerő és keresőalgoritmus, melynek segítségével a készülék tulajdonosai kvázi beszélgetni tudnak a készülékkel. Hogy ez mire jó a gyakorlatban, az sokakat izgat, de a helyzet az, hogy ha valaki jól beszél angolul, németül vagy franciául, ráadásul a telefonját is ilyen nyelven használja és az üzeneteit is így küldi, akkor nagyon hasznos lehet akár a keresés, akár a szövegdiktálás funkció, melynek segítségével elég könnyen el lehet küldeni hosszabb e-maileket is. Magyarországon a nyelvi támogatás hiánya miatt mondjuk kevésbé használható a dolog, de a Mobilarena hasábjain már teszteltük, hogy mit tud a Siri. Íme:

Úgy tűnik azonban, hogy a Siri olyannyira népszerű egyes felhasználói csoportokban, hogy egy cég máris elkezdett dedikáltan ehhez tartozó kiegészítőket gyártani. Az IRIS 9000-rel távolról is tudjuk vezérelni az iPhone-t és magát a Sirit, bár túl nagy távolságokra nem kell gondolni, csak arra, hogy az irodában/szobában könnyen elérhetjük a szolgáltatást.

Az IRIS 9000 név elég találó, egyrészt az IRIS a Siri visszafelé olvasva, másrészt sokan rajonganak a 2001: Űrodüsszeiában szereplő HAL 9000 nevű mesterséges intelligenciáért, aki roppantul hasonlít az új kiegészítőre. Gyakorlatilag egy olyan dokkolóról van szó, mely vezeték nélkül képes kommunikálni az egyetlen egy gombot tartalmazó távirányítóval, melyben mikrofon is található. A gombot megnyomva beszélhetünk is, a kontroller eljuttatja a kérdést a dokkolónak, mely az iPhone-hoz irányítja a dolgot, így jön létre a kommunikáció. A hangok már a dokkolós hangszóróból jönnek vissza, elvileg minimálisan torzítva, hogy még inkább hasonlítson a kommunikáció egy sci-fis környezetben folytatottra. A cucc hatótávolsága 15 méter, de nyilván nem árt, ha a hangszórón jövő beszédet magunk is halljuk.

A kiegészítő 2012 elejétől lesz kapható, nagyjából 13 000 forint körüli áron. Egy egyszerű vezeték nélküli mikrofonért ez is soknak tűnhet, de mókának biztosan jó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Tízéves az iPod

    Kereken tíz évvel ezelőtt jelent meg az Apple első zenelejátszója, az iPod Scroll Wheel.

  • Csalódást okozott az Apple újabb rekordja

    A házi csúcsnak számító negyedéves számoknál jobbakat várt a mindig elégedetlen Wall Street. Pedig a növekedés erős volt, és az új iPhone is átütő siker.

  • Az Apple új vezetője megírta első levelét

    Tim Cook első megnyilatkozásában az örökség gondozását ígéri, az „Apple-varázslat” ezek szerint folytatódik.