Irán újabb kibertámadással, egy új vírus terjesztésével vádolja a Nyugatot

Az iráni Mehr News hírügynökség tudósított tegnap arról, hogy az iráni polgári védelmi szervezet vezetője, Golam-Reza Dzsalali dandártábornok szerint az atomlétesítményeket megcélzó Stuxnet vírus után egy újabbat találtak, a Stars féregnek elnevezett kártékony programot, mely szintén célzottan érkezett az ország rendszereibe.

Az egyelőre csak az irániak által ismertetett feltételezett támadás részleteiről a tábornok keveset árult el, csak annyit mondott, hogy a szoftvert láthatóan célirányosan iráni rendszerek elleni akcióra tervezték, de azt nem mondta el, hogy pontosan milyen ipari vagy hadi szisztémák megrongálása volt az elérendő cél.

Azt érdemes tudni Dzslaliról, hogy ő volt az, aki a múlt héten hivatalos nyilatkozatban vádolta meg azzal a Siemenst (a Stuxnet célpontjának számító rendszerek gyártóját), hogy a SCADA szoftver kódjának átadásával segítették hazája ellenségeit egy sikeres támadás végrehajtásában. Ezt a vádat a Siemens szóvivője légből kapottnak, alaptalannak minősítette.

A félhivatalos iráni hírügynökség szerint az ország informatikai szakértői még tanulmányozzák a Stars vírust, melyről – főképp a kevés kiadott információ miatt – a nyugati biztonsági szakemberek még nem tudják eldönteni, hogy „kamu-e”, vagy pedig tényleg egy újabb kifinomult támadásról van szó – esetleg egyikről sem.

Azóta történt

Előzmények