Felhívás olvasóinkhoz

Néhány éve jelennek meg az IT café címoldalán azok a pár soros bejegyzések, melyek naptárszerűen mutatják be, hogy az adott napon milyen fontosabb, az informatika történetében jelentős események történtek. Amikor annak idején belevágtunk ebbe a vállalkozásba, tisztában voltunk vele, hogy egy ilyen adatbázis, lexikonszerű gyűjtemény összeállítása nem kis feladat, és mivel igen korlátozottak voltak erőforrásaink, kezdeti célként csak azt tűztük ki, hogy szaporítsuk a bejegyzések számát, legyen egy alapunk. A későbbiekben mindenképp tovább szerettük volna fejleszteni, de világos volt, hogy ez igen nagy, sok évre szóló feladat. Mindenesetre a hagyományos struktúrába épültek be a bejegyzések, de a hangsúly a címlapon volt, tartalomként csak néhány dokumentum, videó került a szövegtörzsbe.

Úgy látjuk, hogy most már ideje továbblépni. De a szócikkek tartalommal való megtöltése időigényes feladat, úgyhogy egyelőre csak hetente egyszer, egy-egy vasárnapi bejegyzésnél bővül a szócikk – és ekkor sem „végleges” formában, egyelőre egy alapszöveget hozunk létre, mely még tovább bővítendő. A bejegyzések hasonlatosak lesznek a Wikipedia-szócikkekhez, csak annál specializáltabbak, kifejezetten az adott napi eseményre koncentrálunk, nem kívánunk minden szóba jövő vonatkozásról teljes áttekintést adni.

Ám a vállalkozás tematikus kiterjedtsége miatt – hiszen itt az informatika teljes spektruma kell hogy szerepeljen – nincs olyan szerkesztő, aki szakértelemben és tájékozottságban minden egyes területen teljességgel otthonosan mozogna. Emellett még egy, a hasonló munkáknál közhelyszerű nehézség is megjelenik: a tényszerűség problémája. Igyekszünk távolságtartóan, csakis a bizonyított állításokat tényként kezelni, de ezek megrostálása nem könnyű. Hogy csak egyetlen aspektust emeljek ki, melybe már eddig is számtalanszor belefutottunk: a mégoly fiatal iparág és tudomány, az informatika történetében is bőséggel akadnak ikonikus időpontok, események, melyeket a résztvevők sokszor saját mitológiájuk építésére használnak fel. Ezekben az esetekben gyakori, hogy dátumokon, személyeken, tetteken stb. némileg változtatnak, hogy az általuk kívánt narratívába illeszkedjen.

Együtt tegyük jobbá

Épp ezért kérjük olvasóink segítségét, mégpedig két módon.

Egyrészt természetesen – ahogy eddig is – nagy örömmel várjuk az olyan reakciókat, amikor valaki a kész szócikk elolvasása után korrekciót juttat el hozzánk (forrással, bizonyítva), így közösen emelhetjük a szöveg minőségét.

Másrészt: megadjuk előre, hogy az adott hónapban milyen események kapnak hosszabb szöveget, így ha valakinek vannak exkluzívnak, fontosnak érzett információi, akkor azok már eleve belekerülhetnek a szócikkbe (gondolok itt pl. olyanra is, hogy egy ma már múzeuminak számító hardverrel vagy szoftverrel kapcsolatban vannak esetlegesen másokat is érdeklő tapasztalatai, dokumentumai stb.).

Természetesen mindkét esetben jelezzük, hogy kinek köszönhetjük az adatot, a forrást.

Májusban a maradék időszakban két szócikkel indítjuk a bővítést:

1942. május 19.: Megszületett Gary Arlen Kildall, a nagy sikerű CP/M operációs rendszer kifejlesztője, a Digital Research Inc. alapítója. Legendáját rejtélyes történet alapozta meg: az 1980-as sikertelen tárgyalása a CP/M licenceléséről az IBM-mel, melynek hátterében ott láthatjuk a Kildallt ajánló Bill Gatest, aki a kudarc után szerződik az IBM-mel az MS DOS 1.0-ra, melyet sokan a CP/M koppintásának tartanak. Kildall egy fejsérülés következtében 1994-ben elhunyt.

1949. május 26.: Megszületett Howard G. „Ward” Cunningham, amerikai programozó, a wiki-típusú oldalak kitalálója.

Várjuk a jelentkezéseket, és minden közreműködőnek, segítőnek előre is köszönjük, hogy időt szakít minderre!

Előzmények