Januárban indul a Chrome-úthenger

A jövő év elejére tervezi a Google a Chrome böngésző végleges változatának kiadását – árulta el a Times Online-nak a keresővállalat egyik vezetője. Sundar Pichai termékfejlesztésért felelős igazgató szerint amint a program túljut a béta-stáción, beindítják a marketinggépezetet, mert a tesztverzió viszonylagos sikertelensége ellenére is hisznek abban, hogy e piacon is meghatározó szereplővé fognak válni.

Ma a globális statisztikák szerint a legnépszerűbb böngésző a Microsoft Internet Explorer, melynek részesedése 71,3 százalék. Ezt követi messze lemaradva a Firefox 20 százalék körüli piacrésszel, míg a Chrome-nak a tortából kevesebb mint 1 százalékos szelet jutott. Magyarországon – ahol a „nagyok” küzdelme kiegyensúlyozottabb: az Explorert a netezők 53,7, a Firefoxot 42,4 százaléka használja – sem lett népszerűbb a Google termékének tesztverziója: részesedése mindössze 0,7 százalék.

A vállalat azonban abban bízik, hogy az arányok jövőre látványosan átrendeződnek. Azért, hogy így legyen, januártól – amikor a tervek szerint véget ér a tesztidőszak – nekilátnak a Chrome népszerűsítésének. „Teljes mellszélességgel mögé állunk majd. Eddig óvatosak voltunk, hiszen a program még béta, de amint túllép a béta-stáción, mindent megteszünk a népszerűsítéséért” – magyarázta Sundar Pichai a brit lapnak.

Hozzátette, hogy még nem döntöttek arról, milyen csatornákon indítják meg a kampányt, de valószínűleg partnereket is bevonnak a terjesztésbe. „Együttműködhetünk például az OEM gyártókkal, melyek aztán előtelepítve adják majd a Chrome-ot a számítógépeiken” – mondta. Ha a Google-nek sikerülne több gyártóval is megállapodnia arról, hogy a böngészőjét tegyék alapértelmezetté a PC-ken, az kétségkívül nagyot lendíthetne a szoftver ismertségén.

Valamelyest javíthatja a böngésző esélyeit az is, hogy 2009 első félévben megjelenik majd a linuxos és Mac OS X-re írt változata, így aztán a világon használt számítógépek közel 99 százalékán telepíthető lesz.

Azóta történt

Előzmények