Kémkedő babák

Az IoT betört a játékok piacára is, ám mindennek komoly adatvédelmi következményei lehetnek.

Egyre nagyobb divat az intelligens, azaz internetkapcsolattal ellátott játékok vásárlása, ám ezek talán nem minden kockázat nélkül valóak.

Legalábbis ez derül ki abból panaszból, melyet 18 fogyasztóvédelmi jogvédő egyesület nyújtott be az amerikai piacfelügyelethez (Federal Trade Commission – FTC), illetve az Európai Unió hatóságaihoz. A szervezetek azt állítják, hogy a Genesis Toys, illetve technológiai partnere, a Nuance olyan játékokat gyártanak, melyek képesek rögzíteni és a neten keresztül továbbítani a gyerek és a baba „beszélgetését”, és ezzel megsértik a személyiségi jogokat és az adatvédelmi törvényeket.

Mivel a vállalatokhoz eljuttatott felvételek sorsa nem követhető, ezért azok visszaélhetnek velük, például eladhatják harmadik feleknek (mondjuk reklámügynökségeknek), illetve átadhatják azt a rendőrségnek és más szerveknek. (A Nuance például fejlett beszédfelismerő technológiával rendelkezik, erre specializálódtak, és saját szabályzatuk szerint szabadon bánhatnak az általuk begyűjtött mintákkal, rögzített felvételekkel.)

A szervezetek panaszukban azt is leírják, hogy a Genesis nem oldotta meg, hogy külső eszközökkel Bluetooth segítségével ne lehessen a babák elektronikus rendszerére felcsatlakozni, így a játékok lehallgató berendezésekként is használhatóak.

Azt még nem tudni, hogy az FTC vagy az EU hatóságai vizsgálatot indítanak-e a panasz alapján.

Azóta történt

Előzmények