Kapósak a Microsoft-szoftverek

A szoftveróriás első pénzügyi negyedéves eredménye – köszönhetően főként a szerverekhez írt operációs rendszerek és alkalmazások erős eladásainak – meghaladta az elemzők prognózisát. A Microsoft 2,9 milliárd dollár, részvényenként 27 cent nyereséget ért el a szeptember 30-án véget ért három hónapos időszakban, míg egy évvel korábban 2,6 milliárd dolláros, részvényenként 24 centes nyereséget jelentett. Az árbevétel 12 százalékkal, 8,22 milliárd dollárról 9,19 milliárd dollárra nőtt. A dolgozók részvényalapú jutalmát nem számolva az EPS 32 centet tett ki – ez két centtel meghaladja a Wall Street-i prognózisok átlagát és a Microsoft saját előrejelzését.

Az árbevétel-növekedést a Windows Server operációs rendszer és más szerveralkalmazások, illetve az Office és Windows-kliensek erős forgalmával magyarázza a vállalat. A kiszolgálókhoz írt szoftverek, melyek eladásai 19 százalékkal javultak, 2,24 milliárd dollárral járultak hozzá az összes árbevételhez. A Windows-csoport forgalma 7 százalékkal 2,99 milliárd dollárra, míg az irodai csomagokért is felelős Information Worker üzletág bevétele 14 százalékkal 2,56 milliárd dollárra nőtt.

Jól teljesített az MSN internetes üzletág is, mely 10 százalékkal növelte forgalmát és üzemi szintén továbbra is nyereséges, míg optimista az Xbox játékkonzolért felelős és még mindig veszteséges Home and Entertainment csoport, amely nagy reményeket fűz a nagy sikerű Halo című játék november eleji premierjéhez. A videojátékot eddig 1,5 millió példányban rendelték meg.

John Connors pénzügyi vezérigazgató szerint a negyedév egy kiváló év erős kezdete volt. Ezt aláhúzandó a vállalat megemelte a pénzügyi év egészére vonatkozó várakozásait: immár 38,9 és 39,2 milliárd dollár közötti árbevételt és 1,07–1,09 dollár közötti részvényenkénti profitot vár, ami valamivel az elemzői konszenzus fölött van.

A börze zárása után a Microsoft-papírok mégis veszítettek értékükből, mégpedig azért, mert a második negyedévre az elemzők prognózisánál alacsonyabb, 10,3 és 10,5 milliárd dollár körüli forgalmat jelzett előre a vállalat.

Azóta történt

Előzmények