Itt a megfigyelésbiztos telefon: a Tajga-phone

Az újítás nem elsősorban technológiai jellegű, inkább reakció a politikai történésekre.

A Kaspersky Lab társalapítója, Natalja Kaszperszkij a napokban mutatott be egy olyan készüléket, mely állítása szerint képes mindazokra a funkciókra, melyeket az Android operációs rendszer biztosít, ám kizárja azokat a nyomkövetési és kémkedési technikákat, amelyek más okostelefonokban jelen vannak.

A bejelentés szerint a telefon fejlesztője a moszkvai központú InfoWatch Group, akik az új eszközön egy Android-alapú, de saját fejlesztésű firmware-t alkalmaznak, és ez a szoftver állítólag megakadályozza az adatvadászatot. Emellett – szól a bejelentés – a rendszer egy olyan beépített segédprogramot is tartalmaz, mely az adminisztrátornak, rendszergazdának megadja a lehetőséget arra, hogy meghatározza a futtatható alkalmazások körét, illetve van beállítási lehetőség arra is, hogy a felhasználó milyen tartalmakat érhet el vagy oszthat meg. Natalja Kaszperszkij azt emelte ki a bejelentéskor, hogy sok ember használ saját eszközt munkahelyi környezetben is, és ilyenkor súlyos gond lehet az alkalmazások adatgyűjtése, ezt igyekeztek megelőzni.

Azt nem is titkolják, hogy a fejlesztésnek politikai vonatkozásai is vannak: mégpedig az, hogy az Oroszországban használt okostelefonok az olyan alkalmazásokon keresztül, mint a Facebooké vagy a Google-é, rengeteg felhasználói adatot továbbítanak az alkalmazás gazdájához, az Egyesült Államokba. Épp ezért azt tervezik, hogy az első 50 ezer, Kínában gyártott „Taiga phone”-t első körben az orosz közigazgatás alkalmazottai számára terítik, de már megkezdték a piackutatást Malajziában és az Egyesült Arab Emírségekben is.

Előzmények