Elhunyt a modern adatközpontok atyja

Az általa alapított UpTime Intézet anyacége jelentette be, hogy a számítástechnikai ipar egyik nagy alakja, az adatközpontok specialistája, Kenneth G. Brill kedden 69 éves korában elhunyt.

Habár a villamosmérnökként végzett Brill nem volt olyan híresség, mint Bill Gates vagy Steve Jobs, a szakmában nagy tisztelet övezte, ugyanis alapvető szerepe volt a modern adatközpontok koncepcióinak megalkotásában. Iparági szereplők bevonásával ő alapította a globális tevékenységet folytató UpTime Intézetet, melyet 2009-ben vásárolt fel a 451 Group, és azóta annak független üzletágaként tevékenykedik. A kvázi felügyeletként is működő UpTime célja, hogy a modern adatközpontok kialakításával, megépítésével, működtetésével kapcsolatos összes feladatot összefogja, a résztvevőket szervezze, szabványokat dolgozzon ki. Habár ez az informatikán belül is viszonylag szűk szakma, azt érdemes tudni, hogy az adatközpontok besorolási rendszerét Brill és az UpTime munkatársai alkották meg, amikor az 1996-ban megjelent javaslatukban egy szabványrendszer kidolgozását ajánlották – a továbbfejlesztett, úgynevezett Tier besorolás azóta elfogadott lett, ma is használják.

tier

Habár az adatközpontok fontossága az elmúlt évtizedekben egyre nőtt, sokan vélik úgy, hogy Brill volt az, aki alapfogalmak tisztázásával és a legfontosabb koncepciók kidolgozásával alakot adott az új iparágnak.

Brill az utóbbi években a felhősödés terjedése miatt két fontos változást szeretett volna elérni: egyrészt támogatta azokat a törekvéseket, amelyek a feltétlenül szükséges kapacitásbővítéseket nem elsősorban újabb, nagyon drága és döbbenetes mennyiségű energiát felhasználó létesítményekkel akarták megoldani, hanem hatékonyabb, nagyobb kihasználtságú központokkal, másrészt arról igyekezett meggyőzni a felhőszolgáltatókat, hogy a takarékoskodásból eredő erőforrás-koncentráció nagyon veszélyes út, ugyanis ő teljesen biztos abban, hogy az egyre nagyobb mértékű felhasználás miatt egyre több nagy, komoly károkat okozó üzemzavar következik majd be az ilyen adatközpontokban.

Azóta történt

Előzmények