Kína visszavonja a konzolok értékesítésére vonatkozó tiltást

Kínában 2000-ben (a mai napig a világ legnépszerűbb konzoljaként számon tartott PlayStation 2 megjelenésének évében) tiltották be a konzolok forgalmazását, a hivatalos indoklás szerint azért, mert potenciális veszélyt jelent a fiatalok szellemi és testi fejlődésére. Emiatt az elmúlt közel másfél évtizedben csak a feketepiacon keresztül lehetett hozzájutni ezekhez a gépekhez, ugyanakkor az ottani piaci helyzetet jól ismerők szerint nem is volt rájuk túl nagy kereslet, mert a kínaiak inkább a számítógépet preferálják, ha játékról van szó.

A Kínai Állami Tanács most egy olyan szabálycsomagot jelentett be, mely lazít az eddigi szigoron, és megengedi, hogy a sanghaji szabadkereskedelmi zónában gyártást és értékesítési tevékenységet működtető vállalatok egész Kínában értékesíthessék termékeiket, feltéve, ha megszerzik a Kulturális Minisztérium jóváhagyását.

A tiltás feloldása ellenére az új gépek előtt álló jövő is bizonytalan az országban. Egyrészt az új szabályozás nem lép rögtön életbe, a kínai kormány szerint a csomagot a következő három év alatt, fokozatosan vezetik be, de a részletes ütemezésről nem közöltek további információkat. Másrészt a kínai piacon még mindig hatalmas mértékű a kalózszoftverek aránya, így a konzolgyártóknak minden bizonnyal valamilyen, az országra szabott üzletpolitikával kell előállniuk, hiszen a pénz ebben az iparágban a szoftverek eladásából származik.

Valószínűleg az sem ártana, ha a konzolok köré épülő szolgáltatásokból is lesz egy speciálisan Kínára szabott csokor, ugyanis a hírek szerint egyre több kínai gyártó is látja a lehetőséget az olyan eszközökben, melyek a nappali meghódítását célozzák.

Azóta történt

Előzmények