Mégsem kell online kapcsolat az Xbox One-hoz

Bombaként robbant a Microsoft néhány perccel ezelőtti bejelentése. A cég mindenkit meglepve teljes hátraarcot fújt, és visszavonta az Xbox One-nal kapcsolatos online követelményeket, az új használtjáték-politikát, és a régiós korlátozást.

Don Mattrick, az Xbox One-t is magába foglalló interaktív szórakoztatás divízió elnöke a hivatalos Xbox oldalon jelentette be, hogy az új konzol az eredeti bejelentéssel ellentétben mindössze egyszer, a One üzembe helyezésekor fog internetkapcsolatot igényelni, utána pedig minden az eddig megszokott módon fog működni - azaz minden egyéb megszorítás nélkül lehet játszani a gépen online kapcsolat nélkül. Ez egyaránt érvényes a lemezes és a Live boltból vásárolt játékokra. Lemezes verzió esetében maradni fog a jelenlegi DRM megoldás, azaz a lemeznek a meghajtóban kell lennie a játék indításakor és alatt.

A Microsoft a használt játékok eladására, kölcsönadására és elajándékozására vonatkozó korlátozásokat is eltörölte, minden marad a régiben, azaz a lemezes játékokat szabadon el- és kölcsönadhatjuk, vagy elajándékozhatjuk. Ezzel együtt jár viszont az is, hogy a tervezett megosztási rendszer nem kerül bevezetésre (azaz búcsút mondhatunk a 10 fős megosztási lehetőségnek), és a digitálisan vásárolt játékokat sajnos továbbra sem fogjuk tudni megosztani másokkal.

Az eredetileg tervezett régiós korlátozásból sem lesz semmi, az összes játék régiófüggetlenül kerül majd forgalomba, és minden cím már a megjelenés napjától elérhető lesz a Live boltban is.

Don Mattrick
Don Mattrick

"Az Xbox One-nal kapcsolatos terveink bejelentése óta a csapatom és én sokatok véleményét meghallgattuk, és szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönönjem a segítségeteket az Xbox One jövőjének alakításával kapcsolatban. [...] Bár hisszük, hogy az emberek többsége online fog játszani, és játékokra valamint szórakozásra is használni fogja felhőszolgáltatásunkat, megadjuk a választás lehetőségét a vásárlóknak a fizikai és a digitális tartalom között. Tisztán és hangosan jeleztétek felénk, hogy a legjobbat akarjátok mindkét világból." - írja Mattrick.

A bejelentés hatalmas jelentőséggel bír a játékpiac minden egyes szereplője számára. A játékosok nagyobb része örülni fog, és egyértelműen a kisember győzelmeként fogja értékelni a Microsoft döntését. A használt játékok kereskedelmével foglalkozó boltok, bolthálózatok is örülhetnek, nem kell új üzleti modellt kidolgozniuk, és egyelőre minden mehet tovább a régi kerékvágásban, a Gamestop degeszre keresheti magát a megunt játékokon. A Microsoft és a kiadók szempontjából valószínűleg már közel sem ilyen rózsás a helyzet, hiszen ők minden bizonnyal hosszú és kimerítő egyeztetések után hozták meg az eredetileg bejelentett döntéseket.

A Microsoft a mostani pálfordulással még időben kifoghatja a szelet az eddig kissé pökhendi és kárörvendő, a redmondiak (vélt vagy valós) hibáit fókuszba állító Sony kommunikációs stratégiájából, és sokakat csábíthat vissza az Xbox One táborába. Mindenesetre bátorságra vall, hogy a Microsoft a Windows 8 fiaskója és kommunikációs baklövése után még egy igen fontos termék kapcsán hajlandó mea culpát gyakorolni. A sorok között megbújó üzenet világos: odafigyelünk a véleményetekre, és nem félünk bevallani, ha hibáztunk. Ez kérem szépen, egy új Microsoft.

Azóta történt

Előzmények