Kína döbbenetes megfigyelőrendszert üzemelt be

A sokmillió kamerára épülő platform már most is sokat tud, de várható, hogy egyre okosabb lesz.

A brit tabloid, a Daily Mail tegnap olyan képeket és videót tett közzé, melyek nagyon gyorsan elkezdtek terjedni a közösségi oldalakon, ugyanis helyi forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a kínai kormány egy olyan, több mint húszmillió kamerára épülő megfigyelési rendszert vezetett be (pontosabban: kiterjesztették eddigi működési területét), mely a mesterséges intelligenciára is építve különösen hatékony, és óriási mennyiségű információval látja el a hatóságokat.

Hasonló kezdeményezések világszerte ismertek, de a kínai, a 2015-ben indított „Sky Net” korrupcióellenes program részeként létrehozott rendszer a maga módján mégis unikumnak számít: nemcsak hogy képes kezelni a 20 millió kamera adatait, de olyan részletességgel tudja azonosítani a felvételeken látható embereket és járműveket, hogy ezek alapján a rendőrség egy kis különmunkával szinte bárkit azonosítani tud, aki egy adott időpontban egy adott szituáció részese volt. A platform önmagában – egyelőre – még nem írja ki, hogy épp kik sétálnak az utcán, amit a kamera figyel, de felismeri az adott ember korát, nemét, ruhájának színét, valamint a járművek típusát és színét.

Magát a rendszert a kínai központi állami televízió mutatta be egy dokumentumfilmben, és itt látható, ahogy a kamerák felvételeit a szoftver valós időben elemzi ki. Mindez kiegészülhet GPS-es nyomkövetéssel és arcfelismeréssel, így roppant hatékony eszközt ad a rendőrség kezébe, ha a körözési adatbázisban megadott attribútumokat a megfigyelő rendszer rendelkezésére bocsátják: a rendszer felismeri a körözöttet, és riasztja a helyi szervet.

Azóta történt

Előzmények