Kína: több mint 100 millió internetező

Kínában ma már több mint 100 millióan használják az internet, és közülük nagyjából 30 millió rendelkezik széles sávú eléréssel – írja a helyi állami média híradásaira hivatkozva a BBC. A mutató az elkövetkező években várhatóan gyors ütemben emelkedik tovább, így az ázsiai országban hamarosan több internetező lesz, mint a ma e tekintetben világelső Egyesült Államokban. A híradás szerint a kínai gazdaság fellendülésének köszönhető, hogy egyre több helyi engedheti meg magának számítógép és internet-hozzáférés vásárlását.

Közismert ugyanakkor, hogy a kínai hatóságok nem rajonganak ennyire a világhálóért. Peking blokkolja egyebek mellett a pornográf és nonkonformista weboldalakat, és éppen nemrég kötelezte a honlap- és blogtulajdonoskat kötelező hatósági regisztrációra. A kínai „Nagy Tűzfalnak” nevezett rendszeren azonban időről időre megtalálják a réseket a netezők, akik folyamatos macska-egér harcot vívnak a hatóságokkal.

A mobiltulajdonosok száma is ugrásszerűen növekszik az országban, évente mintegy 60 millióval. Jelenleg 358 millióan használnak mobiltelefont Kínában.

Azóta történt

Előzmények