Iránban is működik politikai netcenzúra

Az iráni választópolgárok az interneten is tájékozódnak az elnökválasztás második fordulója előtt, ám hogy mit olvashatnak a világhálón, az nagyrészt a kormánytól függ. A hatóságok pedig egyre szorosabban ellenőrzik az internetet – állítja az amerikai, brit és kanadai kutatókat tömörítő OpenNet Initiative most publikált jelentése.

A szervezet az országban lévő és azon kívüli számítógépek használatával próbálta meg feltérképezni, hogy Teherán milyen tartalmaktól védi polgárait, és milyen eszközökkel – írja a BBC. Az eredmények részben nem meglepőek: a kormány blokkolja a pornóoldalakat és az egyéb szexuális tartalmakat kínáló site-okat. A cenzúra azonban nem csak az erkölcsökkel foglalkozik, hanem igyekszik letiltani a nem kívánatos gondolatokat is hálóról.

Többek között tiltólistára kerültek az iráni kommunista párt és a külföldi mudzsahid csoportok honlapjai, a monarchista weboldalak vagy az olyan hírforrások, mint az Amerika Hangja. Blokkolják ezek mellett a fárszi nyelven írt blogokat és az olyan site-okat is, amelyek a tartalomszűrés megkerüléséhez adnak tippeket.

A jelentésből az is kiderül, hogy Teherán – a nem kívánt tartalmakat országos szinten, központilag letiltó Kínával ellentétben – az internetszolgáltatókat vonja be a cenzúrázásba. Az ISP-k pedig nem rafinált technikákat használnak, hanem egy amerikai vállalat, a Secure Computing SmartFilter nevű tartalomszűrő szoftverét. A cég ugyan állítja, hogy sosem adott el licenceket iráni cégeknek, tehát illegálisan használják programját, ezt használják a cenzúrához Szaúd-Arábiában is – mutat rá a jelentés.

Azóta történt