Kínában már kapható a Windows 7

Kínában már a hónap eleje óta megvásárolható a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 7 – természetesen kalózmásolatban. A Reuters helyi tudósítója egy sanghaji piacon találkozott a lemezekkel, hamis iPhone-ok és Bose hangfalak között. „Melyik változatot szeretné? Az Ultimate-et, normált, angolt vagy kínait?” – kérdezte tőle az árus a fehér kartondobozokban felhalmozott DVD-kre mutatva. A hivatalosan csak a héten, október 22-én bemutatandó operációs rendszer illegális példányait a kínai piacokon 20 jüanért, kurrens árfolyamon körülbelül 522 forintért lehet megvásárolni – ez a javasolt kiskereskedelmi ár töredéke.

A kalózkiadás felbukkanása korántsem meglepetés. Kínában – mely nem mellesleg az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb PC-piaca – még mindig rendkívül magas az illegális szoftverek aránya, körülbelül 80 százalékos. Ez nagyjából a világátlag duplája, amire többnyire az a magyarázat, hogy a szoftvergyártók az árak megállapításakor nincsenek tekintettel az alacsony helyi bérekre. „Ha egy 2000 jüanos programot próbálunk meg eladni egy havi 400 jüanból élő diáknak, nem fog menni” – magyarázta a hírügynökség tudósítójának egy elemző.

A Microsoft egyébként már tett lépéseket egy rugalmasabb, a helyi viszonyokat is figyelembe vevő árképzés irányába: az Office 2007 Home and Student kiadásának árát tavaly 699-ről 199 jüanra csökkentette. Talán a hatóságok határozottabb kalózkodásellenes fellépése mellett a hasonló akcióknak is van szerepe abban, hogy az illegális szoftverek aránya – ha nem is rohamléptekben, de – csökken a világ legnépesebb országában. Az egyes gyártók érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) mindenesetre úgy becsüli, hogy a szektor tavaly 6,6 milliárd dollárt veszített a kínai piacon a hamis programok használata miatt.

Azóta történt

Előzmények