Kirúgták a cégalapítót

Gaël Duval, a francia MandrakeSoft és a Mandrake Linux-disztribúció megálmodója is áldozatul esik az utódvállalat Mandrivánál elhatározott leépítéseknek. Mint tegnap a NewsForge című internetes szaklapnak megerősítette: nagyjából 18 alkalmazott mellett ő is lapátra kerül. „Rettentő szomorú vagyok, mert az új munkám nagyon izgalmas volt. Hét évvel ezelőtt munkahelyet teremtettem magamnak és sok más embernek, mire a cég jelenlegi vezérigazgatója közli velem: menned kell!” – nyilatkozta a lapnak keserűen a cégvezető.

A Mandriva egy évvel ezelőtt jött létre, miután a Duval által 1998-ban alapított MandrakeSoft felvásárolta a brazil Linux-disztribútor Conectivát – innen az új vállalat neve is. A cégek az egyesüléssel kívánták megerősíteni magukat a jóval nagyobb Red Hat és Novell által uralt piacon. Az új vállalatnak sikerült kikecmeregnie a csődvédelemből, ám az utolsó negyedévben ismét jelentős, 590 000 eurós veszteséget jelentett, szemben az egy évvel korábbi 1,03 milliós profittal.

A vállalat az ennek kapcsán szükségessé vált költségcsökkentéssel indokolta Duval és más alkalmazottak menesztését. Duval ugyanakkor elmondta, hogy Francois Bancilhon elnök-vezérigazgató már tavaly is távozásra szólította fel. Végül azonban kiegyeztek abban, hogy ő lemond kommunikációs alelnöki posztjáról, és helyette egy új „közösségi részleg” vezetését vállalja fel, amelynek az a feladata, hogy javítsa a Mandriva imázsát a nyílt forrás mellett elkötelezettek táborán belül. Most azonban ezt a projektet is lefújták.

Duval pert indít a munkáltatója ellen az elbocsátás miatt, de az eljárás kimenetelétől függetlenül dolgozik egy újabb nyílt forráskódú operációs rendszeren, az Ulteón.

Azóta történt

Előzmények

  • Mit kíván a linuxos közösség?

    A Novell felméri, hogy a felhasználók mely szoftvereket látnák szívesen Linuxon is. A legtöbben a Photoshopot követelik.