Operációs rendszer a kulcstartón

Évek óta dolgoznak a fejlesztők az USB pendrive-okról is futtatható programokon, sőt operációs rendszereken. Számos kisebb-nagyobb disztribúció készült, melyek akár egy 64 MB-os pendrive-on is elférnek. Ezek ingyenesen letölthetők, s némi kézimunkával ki-ki kényelmesen testre szabhatja zsebben vagy kulcstartóként hordozható munkakörnyezetét. Az ötlet annyira életrevaló, hogy a FingerGear már kereskedelmi termékként is kínálja gyárilag előkészített, szoftverekkel feltöltött, bárhol használható, Linux-alapú Computer-on-a-Stick (röviden COS) nevű termékét 256 MB-os és nagyobb eszközein. De vajon egyedül Linuxok futtathatók így?

Klasszikus Macintosh rendszer pendrive-ról

A napokban bukkantunk rá a Mac-on-a-stick projekt weboldalára. Az ötlet alapja az, hogy a klasszikus Macintosh operációs rendszer egy teljesen funkcionális változatát – történetesen a MacOS 7.0.1 rendszer átültetése folyik – egy USB pendrive-ra kell gyömöszölni. A feladathoz szerencsére nem kell nagy befektetés, ráadásul teljesen legális. A következők szükségesek hozzá:

  • A minivmac.sourceforge.net címen megtalálható Mini vMac emulátor, amely Mac OS (Classic és OS X), Windows, Linux, sőt pocket PC alatt is futtatható.
  • Egy ROM image, ami házilag is elkészíthető, ha rendelkezünk egy működőképes Macintosh Plus, 128K vagy SE géppel, de aki nem ilyen szerencsés, az letöltheti a www.rolli.ch/MacPlus/welcome címről.
  • Egy üres lemez image (a minivmac.sourceforge.net/extras/blanks.html címről letölthető), amely az emulátor merevlemezeként működik majd.
  • Régebbi Macintosh rendszerszoftver.
  • Olyan Macintosh szoftverek, amelyekkel játszogatni szeretnénk.
  • Egy USB pendrive – akár egy régebbi, 32 MB-os modell is megteszi.

Az Apple szerencsére nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhetővé tette régebbi szoftvereit. E cikk írásának pillanatában a 8.1-es MacOS-ig jogsértés nélkül letölthető az Apple 2001-ben felállított Older Software Downloads oldalról. A hordozható MacOS rendszer segítségével anélkül is játszadozhatunk a régebbi rendszer- és egyéb szoftverekkel, hogy elő kellene venni a szekrényben porosodó öreg gépeket. Néha jólesik újra a klasszikussá nemesült programokat elővenni, s mindezt anélkül, hogy újabb gépet kellene zsúfolt munkaasztalunkon elhelyezni.

Ha a fent felsoroltak mind együtt vannak, akkor a Mini vMac weboldalán megadottak szerint eljárva könnyen elkészíthetjük rendszerünket. Létre kell hozni egy új mappát – a neve legyen stílszerűen például Mac-on-a-Stick –, csomagoljuk abba ki a Mini vMac archívumfájl tartalmát, és tegyük mellé a vmac.rom fájlt is. Csomagoljuk ki a blanks-0.2.0.zip fájlt, és a választott lemezképet, természetesen ZIP-ből már kitömörített formában, másoljuk a Mac-on-a-Stick mappába. A legkényelmesebb megoldás az, ha a legnagyobb, 24 MB-os fájlt választjuk, azaz a hfs24M.DSK fájlra lesz szükségünk, de készíthetünk akár nagyobbat is. Az alaprendszer mellé további Macintosh szoftvereket is telepíthetünk a Mini vMac weboldalán megadott módszerrel. A határ szinte csak a csillagos ég.

Azóta történt

  • Vista fut majd a jövő Macjén?

    Az Apple-Intel házasság után elvileg nem lehetetlen, hogy a Macintoshokra a jövőben akár Windows Vista is települhet.