Kiút lehet a sávszélesség-menedzselés

Gyakori probléma vállalatoknál, hogy még a széles sávú internetkapcsolat teljesítménye is kevés az e-mailek kiküldésére, az internetes feladatok végrehajtására. A problémára gyakran nem a kapacitás bővítése a jó megoldás, hanem a sávszélesség menedzselése.

A legtöbb vállalatnál már tapasztalhatták a felhasználók azt a jelenséget, hogy a kezdetben elégséges sávszélesség egy idő után egyre kevesebbnek bizonyul, a feladatokkal egyre nehezebben birkózik meg a hálózat. A felhasználók és a rendszergazdák nem láthatják, mi okozza a kapacitáscsökkenést, csak azt érzékelik, hogy nem elégséges az infrastruktúra teljesítménye. Ilyenkor újabb bővítést kérnek a vezetőségtől, holott lehet, hogy a több megabájtos csatolt fájlt tartalmazó e-mailek vagy egyéb "nem üzleti alkalmazások" terhelik le teljesen feleslegesen a sávszélességet – hívja fel a figyelmet a problémára Kerekes Tibor, a KFKI Csoporthoz tartozó LNX Hálózatintegrációs Rt. műszaki igazgatója.

Az internetszolgáltatóktól újabb kapacitás vásárlása csak rövid távú megoldás lehet, mivel a tapasztalatok szerint a megnövelt sávszélesség rövid idő alatt újra telítődik. A sávszélesség-menedzselő eszközök azonban alkalmasak a probléma hosszú távú megoldására, használatukkal egyáltalán nem vagy csak kisebb mértékben szükséges kapacitásbővítést rendelni – állítja a szakértő.

A sávszélesség-menedzselő eszközzel előre beállíthatók, hogy az egyes tevékenységek milyen szabályok szerint folyjanak a hálózaton. Az üzleti alkalmazások között különbségeket lehet tenni, fontosabb tartalmak, feladatok prioritást élvezhetnek. Beállítható egyes tevékenységek, nem üzleti alkalmazások, például film- vagy zeneletöltés tiltása. Javasolt az interaktív kapcsolatok előnyben részesítése az e-mail-küldéssel szemben, hiszen az elektronikus leveleknél rendszerint mindegy, hogy egy-két perccel hosszabb vagy rövidebb idő alatt jut el a címzetthez. Vannak tehát alkalmazások, amelyek elviselik a késleltetést, amelyeknél fél perc vagy akár öt perc késleltetés sem probléma. A kiemelten fontos és sürgős alkalmazások pedig – például tőzsdei árfolyamfigyelés – teljes előnyt élvezhetnek a többi alkalmazással szemben. A szakértő szerint az egyik ilyen sávszélesség-menedzsment megoldás, az Allot NetEnforcer menedzselése egyszerű, mivel webes felületről történik; jól értékelhetően látszik a forgalom jellege, és a szabályok kialakítása ezek alapján nagyon könnyű.

A sávszélesség-menedzselőt olyan irodaházak, hotelek is előszeretettel használják, ahol több cég vagy csoport "lóg a neten". Például ha az egyik vállalat éppen nem kommunikál, akkor a többi megkaphatja a sávszélességét. Persze a szokásos rend azonnal visszaáll, ha ez a cég visszakapcsolódik a hálózatra.

A berendezés rendszerbe állítása az LNX tapasztalata szerint lassú vonalnál egy év alatt, nagy sebességű bérelt vonalnál akár három hónap alatt megtérül. Virtuális magánhálózatban is előszeretettel alkalmazzák, mivel több telephely között gyorsabb adatelérést biztosít. Az sem mellékes szempont, hogy a berendezéssel az üzemeltető látja, mi történik a hálózaton, melyek azok az alkalmazások, szerverek, felhasználók, akik sokat fogyasztanak. Ekkor adminisztratív lépések kezdeményezhetők, de segítségével biztonsági problémák is felfedezhetők.

Azóta történt

Előzmények