Letölthető a RAW-kiegészítés XP-hez

Örvendetes gyorsasággal készült el a Microsoft a Windows XP beépített képnézőjének RAW-formátumot is olvasó verziójával. Mint arról lapunk a hónap elején beszámolt, a Microsoft az Adobe-bal és nagyobb digitális fényképezőgép-gyártókkal összefogva RAW-támogatást is épít a készülő Longhorn operációs rendszerbe, és ennek előnyeit már az XP felhasználók is élvezhetik egy ingyenesen letölthető update segítségével. Nos, az update-nek azért csak túlzással nevezhető, közel 50 MB-os segédprogram tegnap óta már le is tölthető a szoftvercég honlapjáról.

Mivel a RAW-módú képek kezelése erősen gyártóspecifikus, így az előzetes híreknek megfelelően a program a szabványos TIFF-formátumon kívül csak a Canon és a Nikon fényképezőgépeinek RAW-állományait támogatja – és azok közül sem mindet. A szoftver jelenleg a Canon CRW és CR2-típusú képeket, valamint a Nikon saját NEF-formátumát kezeli.

A képkezelőprogram új verziójának telepítésével egyszerűbbé válik a RAW-képek megnyitása, rendszerezése és nyomtatása, mivel ezekhez eddig a fényképezőgéphez kapott vagy más gyártójától származó külső szoftverre volt szükség. A program csak XP Service Pack 2-vel rendelkező számítógépre telepíthető.

Azóta történt

Előzmények