RAW-támogatás is kerül a Longhornba

A Microsoft bejelentette, hogy a készülő Longhorn kezelni fogja a digitális fotózással komolyabban foglalkozók által kedvelt RAW képformátumot. A szoftveróriás már meg is kezdte a tárgyalásokat az Adobe-bal, a Canonnal, a Fujival és a Nikonnal a szükséges együttműködésről.

A fotósoknak jelenleg külön segédprogramokra van szükségük, ha ki akarják használni a RAW-formátum minőségi előnyét a TIFF vagy JPEG-állományokkal szemben. A Windows új verziójába épített támogatás azt jelentheti, hogy az alapvető fájlműveletek, mint például a megnyitás és nyomtatás elvégzéséhez nem lesz szükség külön alkalmazás futtatására. Ez ösztönzőleg hathat a digitális fényképezőgépek gyártóira is, hiszen ma jellemzően még csak a felső-középkategória gépei támogatják a képek RAW-formátumban történő mentését. Az árak csökkenésével azonban ezek a készülékek is egyre szélesebb körben terjednek el, így egyre többen használhatják ezt a formátumot.

A Microsoft szerencsére nem tartja fent a technológiát kizárólag az amúgy is csigalassúsággal készülő Longhorn számára. A tervek szerint az XP-hez is elérhető lesz egy update, amivel a Windows beépített képkezelője RAW-baráttá varázsolható. Sajnos a jelenlegi hírek szerint azonban ez csak Canon és Nikon gyártmányú fényképezőgépek tulajdonosait érinti. Hogy az XP-felhasználók várhatóan mikor tudják majd letölteni az ingyenes update-et, arra csak a Microsoft szűkszavú sajtóközleményét tudjuk idézni: „hamarosan”. Arra viszont ígéretet tettek a redmondi fejlesztők, hogy a fejlesztéseket a Microsoft Digital Image Suite következő verziói is tartalmazni fogják.

Azóta történt

  • Letölthető a RAW-kiegészítés XP-hez

    Az ingyenes programmal egyszerűsödik a veszteségmentes formátumú képek megnyitása és nyomtatása.

Előzmények