Letölthető az OpenOffice 2.0.4 magyar változata

Az ingyenes és nyílt forráskódú irodai alkalmazás fejlesztői az új verzióban az általános hibajavítások és teljesítménynövelés mellett további változtatásokat is bevezettek.

A 2.0.4 nyelvtől függetlenül tartalmaz biztonsági és titkosítási lehetőségeket a PDF kimenet esetében, nagyobb kompatibilitással rendelkezik (Calc HTML importálás fejlesztés, a tudományos szövegszerkesztésben népszerű LaTeX formátum támogatása a Writerben, a KDE grafikus felület rendszerbeállításainak átvétele Linux és egyéb operációs rendszerek alatt, WordPerfect dokumentumok importálásának és exportálásának javítása), kiemelt támogatást kínál a kiegészítések fejlesztőinek (például a függőségi viszonyok, a frissítések vagy a sablonok kezelésében).

Az FSF.hu által készített magyar verzió ezeken kívül az alábbi fontosabb javításokat és fejlesztéseket tartalmazza:

Pontosabb helyesírás-ellenőrzés: Bár a hivatalos OpenOffice.org helyesírás-ellenőrzője már a magyar fejlesztésű Hunspell helyesírás-ellenőrző lett, a folyamatosan fejlesztett Magyar Ispell helyesírási szótár legújabb változatát biztosan csak az FSF.hu által készített verzió tartalmazza.

Magyar betűkészletek kényelmes kiválasztása: Ha nincs kijelölve szöveg, akkor a betűkiválasztó panelen az „árvíztűrő tükörfúrógép” vagy a „külvízen úszó szárazjégtörő kisjármű” szöveg jelenik meg. Mindkettő tartalmazza a magyar ábécé összes ékezetes betűjét, ezzel is segítve a megfelelő betűkészlet kiválasztását.

Pontosabb magyar elválasztás: A folyamatosan fejlesztett magyar elválasztási adatbázis legújabb változatát tartalmazza a magyar OpenOffice.org 2.0-s változata.

Javított képaláírás: A magyar verzióban a hazai konvenciókhoz alakították a képaláírást.

Javított HTML-export: A hivatalos verzió nem kezeli tökéletesen a HTML-állományok ékezetes karaktereinek exportálását, az FSF.hu verziójában ez tökéletes.

Javított PostScript kimenet: Egy olyan javítás, amely arra utasítja a PostScript meghajtót, hogy ne helyettesítse be a betűkészleteket. Ezzel kizár egy hibalehetőséget, amely korábban azt okozta, hogy az ékezetes betűk helyén négyzetek vagy kérdőjelek jelentek meg.

Ezeken kívűl előrelépés még a „--” jelek megfelelő cseréje, a szebb, kiegyenlítettebb íráskép, s néhány angol, nem honosítható szöveg javítása.

A szervezet új fejlesztésű szoftvere már letölthető: a magyar változat csakúgy, mint az egyéb, más nyelvű változatok.

 

Azóta történt

Előzmények