Megint okosabb lett az OpenOffice

Tovább javított a magyar nyelvű OpenOffice kezességén az OpenOffice.org fejlesztői közösség és az FSF.hu Alapítvány, ennek eredményeképp már a legújabb, 2.0.3-as számú verziót tölthetjük le honlapjukról. Az új változatban egyebek mellett – a Magyar Ispell 1.1 beépítése révén – precízebb lett a magyar helyesírás-ellenőrző, pontosabb a magyar nyelvű tárgymutató-készítés és felhasználóbarátabb a Calc súgója. A súgó most már tartalmazza az Excel-függvények magyar neveit, így, ha például valaki nem tudja, hogy az FKERES függvénynek mi a megfelelője a Calcban, most már a súgó tárgymutatójában megtalálja: "FKERES lásd VLOOKUP".

Nem csak a lokális változat szempontjából történt számos előrelépés. Tovább javult a kompatibilitás a Microsoft Office fájlformátumaival, bővült az emailküldés lehetősége, és még alaposabb beállításra van lehetőségünk az új verzióban, ha OpenOffice-ból szeretnénk közvetlenül PDF-formátumot exportálni.

Mostantól megadható, hogy egy strukturált szöveg (CSV) mentéskor az adatokat a megjelenésük vagy az értékük szerint mentse-e a program, azaz vegye-e figyelembe a cellára megadott számformátumot, vagy csak a nyers adatot kezelje. Szintén javítottak a Base adatbázis-kezelő karakterkódolásán, ennek köszönhetően már UTF-8 kódolású CSV-fájlokat is beolvas a program.

A fenti új funkciókon és javításokon, valamint a megnövekedett teljesítményen kívül – a készítők szerint egyes esetekben akár 23 százalékkal gyorsabb az új verzió a réginél – egy biztonsági oka is van annak, hogy az FSF Alapítvány az új verziót javasolja használatra: a belső kódellenőrzés során három potenciális sebezhetőséget fedeztek fel a fejlesztők, és bár a hibákat kihasználó rosszindulatú kódok még nem ismertek, az óvatosság azért nem árt.

Azóta történt

Előzmények