Letölthető az Opera 9.1

Az Opera Software böngészője behozta a rivális Internet Explorerrel és a Firefoxszal szembeni lemaradását. A legújabb, 9.1-es verzió már beépített phishingszűrővel rendelkezik, amely figyelmezteti a felhasználót, ha az egy ismert adathalászoldalra látogat.

A hazai bankok elleni támadások kapcsán már nálunk is széles körben ismertté vált az internetes csalások e típusa. A trükk általában úgy működik, hogy egy cég, legtöbbször pénzintézet nevében írt e-mailben próbálják rávenni a potenciális áldozatokat arra, hogy adják meg bizalmas adataikat – többnyire hitelkártyaszámot, online banki azonosítókat és jelszavakat vadásznak a bűnözők. Ehhez egy olyan weboldalra irányítják a usert, amelynek webcíme többé-kevésbé, megjelenése pedig rendkívül hasonlít az adott cég/bank bejelentkezési oldaláéra. A pénzintézetek többsége éppen e támadások miatt vezette be általánosan a változó, SMS-ben kiküldött tranzakciókódot, amivel gyakorlatilag kihúzták a talajt a csalók lába alól.

Az Operába épített védelem a GeoTrust hitelesítésszolgáltató és az adathalász oldalakat figyelő PhishTank technológiáira épül, és mindig az ismert phishingszájtok legfrissebb adatbázisával veti össze a meglátogatott oldalakat. A PhishTank csak novemberben 9628 egyedi támadást regisztrált.

Azóta történt

Előzmények