Megjelent, letölthető az Opera 9

A norvég Opera Software befejezte webböngészője 9-es változatának tesztelését; a végleges verzió ma jelent meg. Az Opera 9 sajátossága a beépített BitTorrent-kliens és a widgetek támogatása. Az utóbbiak olyan kiegészítők, amelyekkel hasznos funkciók pakolhatók az operációs rendszer asztalára, melyet nem mellesleg csinosítanak is. Ezek kisebb-nagyobb ablakokban futó, többnyire egyszerű programokkal számos érdekesség – például óra, valutaváltó, RSS-hírfolyam stb. – jeleníthető meg a desktopon. Nem spanyol viaszról van itt szó, a widgetek – kiegészítő szoftverek használatával – már régóta elérhetőek Windowson és Linuxon is, míg az Apple Mac OS X alapból képes kezelni e kiegészítéseket. Az Operához már rengeteg widgetet készítettek a lelkes felhasználók.

A beépített BitTorrent-kliens azonban kétségkívül újdonság, hiszen korábban egyetlen böngésző sem támogatta a torrentes letöltéseket, melyekhez egy önálló szoftverre volt szükség. A fájlcserélő rendszer rendkívüli népszerűségre tett szert hatékony elosztott rendszerének köszönhetően, mely a letöltendő állományokat darabokra bontja, a részleteket több gépről párhuzamosan húzza le, majd letöltés után egyesíti. A BitTorrent persze a hatóságok figyelmét is felkeltette, mivel a hálózatot gyakran használják szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak megosztására is (miközben számos cég, köztük a Linux-disztribútor Red Hat és a Mandriva termékei is hozzáférhetők így). A norvég vállalat azonban hangsúlyozta, hogy ők semmilyen formában nem bátorítanak védett anyagok csereberéjére.

A szoftver új változata ezeken kívül okosabb tartalomszűrőt, szövegformázási képességeket és popupblokkolót is kapott – állítják a fejlesztők. Az Opera 9 Windowsra, Mac OS-re, Linuxra, Solarisra és FreeBSD-re írt inkarnációi letölthetők a fejlesztő honlapjáról.

Azóta történt

  • Letölthető az Opera 9.1

    A frissítés egyetlen újdonsága a beépített phishingszűrő, amely jelez, ha becsapós oldalra tévednénk.

Előzmények

  • Nyilvános a bittorrentes Opera tesztváltozata

    Újabb fázisába lépett az Opera 9 fejlesztése. A korábbi előzeteshez képest nincs újdonság: továbbra is a widgetek és a p2p-motor a sláger.

  • Huszonegy ok Firefoxot frissíteni

    <strong>Frissítve:</strong> A Secunia it-biztonsági cég listáján 21 súlyos biztonsági fenyegetés szerepel, amelyektől csak a böngésző új verziója véd.