Szexistának mondott kód miatt kért bocsánatot a Microsoft

(Infobulvár) A napokban jelennek meg a technológiai cégek negyedéves jelentései, ám e súlyos hírek mellé jutott egy újabb igazi nyári könnyed esemény is: a Microsoft elnézést kért amiatt, hogy egy Linuxhoz írott programjukba egy olyan karakterlánc került, melynek szexuális tartalma volt, és ezzel esetleg megbántottak valakit.

A nem is kissé súlytalannak látszó ügyet egy, a Red Hatnál dolgozó Debian-fejlesztő, Matthew Garrett indította el, aki az utóbbi években többször is nyilvánosan kiállt a nők jogai mellett. Ő fedezte fel, hogy a Microsoft Hyper-V virtualizációs szoftverének linuxos környezethez történő implementációjánál a kernelbe valaki beírta a következő karakterláncot: 0xB16B00B5, ahol ha levesszük az első két karaktert, akkor angolosan, az úgynevezett „hexspeak” módszert használva azt olvashatjuk, hogy „big boobs”, azaz „nagy mellek”. Mint kiderült, egy Paolo Bonzini nevű fejlesztő a felelős ezért. A feministákat megszégyenítő indulattal fellépő Garrett a felfedezés után blogjában szenvedélyesen kikelt a „gyerekes humor” ellen, és úgy véli, hogy ez a szexista magatartás azt sugallja, hogy a világ népességének felét kitevő nők nem szívesen látott vendégek a programozók között.

Garrett felháborodását inkább mosolyogva, mint elutasítva fogadták a szakmában – ahogy az egyik lap utalt rá, elég merész azt feltételezni, hogy az állítólag megbántott nők reggeli közben kernelkódokat olvasgatnának, másrészt a kódhoz írott kommentekben a „fuck”, a „shit” és a „bastard” igen nagy számban van jelen a Linux 2.4-es verziójában.

Mivel a működéshez nélkülözhetetlen stringről van szó, a Microsoft közölte, hogy elkészítettek egy javítást, mely a kernel következő verziójában már benne lesz.

Előzmények