Ballmer: a Microsoft nagy éve lesz 2012

(Helyszíni tudósítás) A kanadai Cirque du Soleil társulat rövid, látványos előadását követően Steve Ballmer vezérigazgató nyitotta meg ma Torontóban a Microsoft Worldwide Partner Conference (WPC) rendezvényét. A jelenlegi formájában és néven tizedik alkalommal megrendezett éves partnertalálkozón a szoftvercég üzleti partnereinek képviselői vesznek részt, hogy megismerkedjenek az új termékekkel, lehetőségekkel és persze a potenciális üzletfelekkel. Az idei esemény látogatószámcsúcsot döntött: közel 16 ezer fős közönség nézte az első nap keynote-előadását a több sportág – köztük a jégkorong, a kosárlabda és a lacrosse – helyi csapatainak otthont adó Air Canada Centre csarnokban.

„Az idei lesz a Microsoft történetének legjobb éve” – kezdte az interjúként tálalt beszédét Ballmer. A vezérigazgató felidézte: még soha nem adtak ki annyi terméket és nem vezettek be annyi szolgáltatást, amennyit 2012-ben fognak. „A Windows 8, a Windows Phone 8, a Windows Server 2012 és a Windows Azure, valamint az Office 365 miatt most lesz csak érdemes Microsoft-partnernek lenni” – mondta.

Steve Ballmer a színpadon (Fotó: IT café)
Steve Ballmer a színpadon (Fotó: IT café). További fotókért katt ide!

A vezérigazgató hangsúlyozta: a Windows az az alap, amelyre a vállalat épül, a ragasztó, mely a termékeket és szolgáltatásokat összefogja. Világszerte 1,3 milliárd windowsos rendszer van használatban, míg az eladott Windows 7 licencek száma meghaladta a 630 milliót. Az előrejelzések szerint az elkövetkező egy évben további 375 millió windowsos számítógép, készülék fogy majd, ami óriási lehetőség a Microsoft és a partnerei számára. Majd hozzátette: „a Windows 8 lesz a Microsoft elmúlt 17 évének legnagyobb dobása”.

Titkaik vannak

Az új rendszer kapcsán a Steve Ballmerrel beszélgető moderátor rákérdezett arra, hogy miként tudta titokban tartani mindenki előtt saját tabletje, a Surface fejlesztését a cég. Már jó ideje dolgoztak a gépen – válaszolt a Microsoft-vezér –, de addig nem akartak semmit a nyilvánosság orrára kötni, amíg nem volt kész a termék. „Van még néhány hasonló titkunk” – mondta ravasz mosollyal.

A Surface egy olyan csúcshardver, amely a Windows 8 képességeinek bemutatását szolgálja. De csupán egyetlen termék a teljes windowsos ökoszisztémában – tette rögtön hozzá –, mely a PC-gyártó partnerek nélkül nem képzelhető el. Nekik köszönhető, hogy a fogyasztók széles termékpalettáról választhatnak hardvereket. „A 375 millió új windowsos készülékből mi néhány millióval részesedünk majd, és közös a célunk az OEM-partnerekkel” – hangsúlyozta.

Amint arról beszámoltunk, a Surface bejelentése a PC-gyártókat is váratlanul érte. Többen sértődötten vették tudomásul, hogy a Microsoft minden előzetes bejelentés nélkül a tabletpiacon közvetlen riválisukká válik. A megbántottság annyiban indokolható, hogy az új, innovatív megoldásokkal – így egyedi ötvözetből készült házzal, billentyűzetként is használható védőtokkal – jelentkező Surface azt is üzeni a gyártóknak, hogy a vállalat szívesen látna igényesebb, előremutatóbb windowsos hardvereket.

Azóta történt

Előzmények