Linuxon és Macen is kipróbálható a Chrome

A Google tegnap a böngésző fejlesztői csatornáján elérhetővé tette a Chrome korai, nem stabil tesztverzióit Linux és Mac OS X operációs rendszerekre. A vállalat az ezt bejelentő blogbejegyzésben többször is felhívja a figyelmet arra, hogy napi munkára nem használható, hibáktól hemzsegő kiadásokról van szó. „Kérlek benneteket, NE TÖLTSÉTEK LE EZEKET! Hacsak nem vagytok fejlesztők, akik örömüket lelik befejezetlen, kiszámíthatatlan és alkalmasint lefagyó programokban” – írják.

A vállalat szerint e verziókban jelenleg több mint 400 ismert hiba található, és számos fontos funkció nem működik. Ilyen többek között a Flash-lejátszás (azaz YouTube-videókat sem lehet nézni a szoftverrel), az adatvédelmi beállítások módosítása, az alapértelmezett keresőoldal beállítása, a nyomtatás vagy a könyvjelzők kezelése. A hiányosságok és bugok ellenére a linuxos és maces Chrome korai tesztverziójának kiadása fontos fejlesztési stáció: egyrészt mert mostantól többen tesztelhetik a programot, másrészt pedig mert integrálták azt a három csatornára bontott automatikus frissítés szolgáltatásba, amely mindig letölti az újabb verziókat.

A linuxos változat egyelőre Debian vagy Ubuntu disztribúciókon futtatható, a Mac OS X-re készített verzió pedig csak Intel processzoros Maceken bírható működésre. A cég reméli, hogy a visszajelzések segítenek majd a fejlesztésben: „azon vagyunk, hogy a Google Chrome-ot e platformokon is elég stabillá tegyük ahhoz, hogy – amilyen gyorsan csak lehet – bétaként is kiadható legyen.”

Azóta történt

  • Sokat gyorsult a Chrome bétája

    Sok újítás került a szerdán kiadott új tesztverzióba: válaszható témák, gyorsabb megjelenítés és okosabb omnibox.

Előzmények