Hamarosan itt az első napelemes Linux laptop

Nemigen hallatta eddig nevét a WeWi Telecommunications Inc., legalábbis nem a fogyasztói szegmensben. Eddig speciális, katonai projektekhez fejlesztett különféle technológiákat a kanadai cég, de most belép a laptoppiacra is. Igaz, nem éppen a közönséges noteszgépek kínálatát gazdagítja: első modellje, a SOL napenergiával működtethető és az átlagnál ellenállóbb kialakítású, azaz oda is magunkkal vihetjük, ahol még az áram se jár.

sol

Nem lesz nagydarab a készülék, de azért túlmutat a netbook kategórián, WXGA felbontású13,3 hüvelykes LED LCD kijelzővel szerelik fel. A méret azért is indokolt, mert a fedél nem csak a képernyőt, hanem az abból kihajtható négy napelem táblát is magában kell hogy foglalja, és szükség van a nagy hasznos felületre. Ennek köszönhetően a gép tömege kicsit nagyobb a méretkategóriában megszokottnál, 2,27 kilogrammot nyom.

Természetesen nem tartózkodhatunk állandóan jól megvilágított környezetben, a készülék egy erőteljes akkumulátorral és 8-10 órás akkumulátoros üzemidővel képes áthidalni egy átlagos hosszúságú éjszakát. Kulcsfontosságú volt, hogy minél energiatakarékosabb komponensek alkossák, ezért választotta a gyártó alapul az Intel Atom D2500 1,86 GHz Duo Core CPU, az Intel 945GSE GPU és az ICH7M vezérlő együttesét. Mindemellett alapkiépítésben 320 GB-os 2,5” merevlemez és nem SSD szolgál háttértárként, a DDR III rendszermemória a mérete 2-4 GB között lehet. 3 megapixeles kamerával szerelték fel a gépet, van benne HD Audio vezérlő, beépített mikrofon és kis sztereó hangszórópár is. Nem maradt ki az SD/MS/MMC kártyafoglalat, a HDMI és a 10/100-as Ethernet sem.

Kültéri használata miatt alaptartozék a 3G/4G modem, a GPS (gpsOne Gen8A), a Bluetooth 4.0 és a kétsávos (2,5/5 GHz) wifi is. A kiváló kültéri felszereltség és a napelemek miatt kissé nehéz elhinni a pletykákat, miszerint 400 dollárba kerül majd a sportolóknak, természetjáróknak és kutatóknak szánt laptop, mely először egzotikusabb országokban (Ghána, Kenya, Zimbabwe és Afrika egyéb területei) lesz elérhető. Várható egy erősebb, SOL-X változat is, melyet a fejlett piacokra (USA, Kanada, UK és a kontinentális Európa) szán a WeWi. Több színváltozatban lesz kapható a termék.

Persze akármibe is kerül majd, rendeltetésszerű használat esetén az áramszámlánkat nemigen fogja növelni. (Más kérdés, hogy vajon a kijelző milyen mértékben lesz olvasható erős napfényben.) Ingyen lesz a szoftver is, legalábbis a gyártó az Ubuntu 12.04-es változatával bocsátja ki a terméket, persze a későbbiek során későbbi kiadásokkal és a gyártó illetve a rendszer lehetővé teszi a Windows telepítését is.

sol

A marketing és értékesítés során a WeWi az OLPC által már érintett kormányokkal is felveszi a kapcsolatot. Bizonyára sokan emlékeznek az OLPC (One Laptop Per Child) projektre, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy olcsó noteszgéphez juttassák a gazdaságilag és infrastruktúrában elmaradott területeken élő diákokat. A projekt keretében jóval több mint egymillió laptopot juttatott célba az OLPC, a legtöbbet Peruban és Uruguayban, ugyanakkor sok kritika érte a projektet. Vitatható ugyanis, hogy az olcsó (200-300 dollár), kis teljesítményű és méretű készülékek mennyire számítanak megfizethetőnek a megcélzott, alacsony jövedelmű területeken és mennyire illeszthetők be és használhatók a meglévő oktatási rendszerben. A fejlesztéseknek annyi közvetett eredménye mindenképpen lett, hogy a nyugati világban hozzájárult a mára már lecsengett netbook-őrülethez, melynek keretében rengeteg laptoptulajdonos jutott egy második, kisebb hordozható géphez.

Néhány évente felröppent a 100, sőt 75 dolláros PC, és újabban a 75 dolláros táblagép koncepciója is), de ezek valahogy mind feledésbe merülnek. Úgy tűnik, hogy van egy árminimum, amihez ragaszkodik a piac gyártói-befektetői oldala, legalábbis eddig még nem árasztották el az üzletek polcait ezek az ígéretes darabok.

Előzmények

  • Linux működteti a robotmacskát

    A kicsi szerkezet kialakításánál a minél nagyobb sebesség, illetve a lehető legnagyobb mozgásbiztonság volt a cél.