Linux működteti a robotmacskát

A svájci EPFL műszaki egyetemen a Biorobotics Laboratory (BioRob) munkatársai június 17-én jelentették be, hogy elkészítettek egy, a macskafélék mozgását utánozó robotot, amely a 30 kg súly alatt kategóriában állításuk szerint a leggyorsabb mozgásra képes. A „Leopárdkölyök” nevet viselő szerkezet x86-os alapú RoBoard vezérlőegysége valós időben futtat egy Xenomai Linux szoftvert, és a közölt eredmények szerint 1,42 m/s-os sebességre képes.

A még kezdeti fázisban lévő kutatás-fejlesztés célja, hogy minél gyorsabb és stabilabb mozgású kis robotokat legyenek képesek építeni, amelyeket számtalan célra fel lehet használni. Korábban a szalamandrák, illetve az angolnák mozgását szimuláló gépek fejlesztése is felmerült, de végül a macska mellett döntöttek. Az 1,1 kg súlyú robot központi elemei a speciális kiképzésű, egyenként két RC szervomotorral működtetett lábak.

A teljes és alapos technikai leírás után érdeklődnek ajánljuk a projekt weboldalát, ahol kimerítő válaszokat és részletes tervrajzokat találnak.

Azóta történt

Előzmények