Ingyenes Linux telepítővel készülnek a Windows XP halálára Münchenben

Úgy tűnik, hogy vannak helyek, ahol előre tesznek a polgárok internetes biztonságáért és nem csak büntetések kilátásba helyezésével, hanem aktív segítségnyújtással próbálkoznak. A Computerworld.com beszámolója szerint München város vezetői követik az IT világ eseményeit és segíteni próbálnak azoknak, akik még mindig régebbi PC-ken, Windows XP alatt dolgoznak. A nagy múltú és ma is kedvelt operációs rendszer ugyanis 2014. április 8-án támogatási periódusának végéhez ér, ezt követően már biztonsági frissítéseket sem ad ki hozzá a Microsoft, tehát használata egyre kevésbé lesz biztonságos és a felhasználók váltani kényszerülnek. A város szerint miért ne válthatnának Linuxra?

Az ötlet gazdája Tobias Ruff, a város önkormányzatának egyik tagja. Még márciusban nyújtotta be előterjesztését, mely nem csak az internetbiztonságot hivatott javítani, hanem abban is segít, hogy a régi, még kiválón működő, de a Windows 7 vagy Windows 8 hardverigényeinek nem megfelelő PC-k ne váljanak ócskavassá.

Tobias Ruff választása a Lubuntu rendszerre esett, mivel annak használata nagyrészt hasonló, mint a Windows XP kezelése, és erőforrásigénye igen alacsony. Az új Windows rendszerek 2 GB RAM-ot igényelnek a gyakorlatban, a régi XP-s konfigurációk 512 MB mellett kezdik jól érezni magukat, de a Lubuntu megelégszik 256 MB-tal is, tehát nem lenne szükség gépfejlesztésre a váltáskor.

A projekt – a 2000 telepítőlemez elkészítése és terjesztése – mintegy 4000 eurójába kerül a városnak, erre jönnek még az ingyenes lehetőség promóciós eseményeinek költségei. Persze többen is átállhatnak, hiszen a Lubuntu – a legtöbb más Linux disztribúcióval egyetemben – teljesen ingyenes.

München városa egyedülálló abban az értelemben, hogy mintegy tíz évvel ezelőtt az önkormányzati szervek már váltottak, Windows XP helyett Linuxra (konkrétan Limuxra), amivel 9,3 millió eurónyi licencdíjat és hardverbővítést spóroltak meg a kormánynak. Más városok, például Bécs és Amszterdam is megpróbálkoztak a nyílt forráskódra való átállással, ám az nem bizonyult olyan zökkenőmentesnek, mint arra számítottak, így végül visszakoztak.

Ma már elég érettek az asztali Linux rendszerek ahhoz, hogy kellemes felhasználói élményt nyújtsanak, jól használhatók legyenek ingyenes alkalmazásokkal is. Ugyanakkor az áttérőknek számolni kell a nehézségekkel. Sok speciális feladat van, ami munkahelyi szinten, kellő hatékonysággal nem megoldható Linux alatt és sok régi hardver drivertámogatása is problémát okozhat, emellett a támogató szakembereket is át kell képezni vagy le kell cserélni. A legnagyobb gondot valószínűleg a kereskedelmi, Windows és Mac alatt használatos szoftverekkel való együttműködés, állománycsere okozza majd, gondoljunk csak a LibreOffice és Microsoft Office közti kompatibilitási problémákra vagy a Gimpnél felmerülő hasonló gondokra. Úgy tűnik, hogy Münchennek sikerült áthidalnia ezeket a nehézségeket és jövőre, a Windows XP támogatásának megszűnésével új lendületet nyer a városban a Linux terjedése.

Azóta történt

  • Így osztja Linus Torvalds a hibázó fejlesztőket

    Egy tesztelés nélküli, hibás kernelfrissítés verte ki nála a biztosítékot.

Előzmények